Når du skal opsætte solcelleanlæg
Opsætning af solceller på taget af et enfamiliehus eller rækkehus kræver som udgangspunkt ikke byggetilladelse, men vær opmærksom på, at bygningsreglementet og bestemmelser i lokalplaner og byplanvedtægter skal overholdes. Husk også at sikre dig, at dit tag er stærkt nok til at bære et solenergianlæg.
Læs mere om
Hvis der gælder en lokalplan, byplanvedtægt eller deklaration for dit område, skal bestemmelserne i disse overholdes. I mange af kommunens lokalplaner og byplanvedtægter indgår der typisk bestemmelser om, at der ikke må opsættes blanke eller reflekterende tagmaterialer. De fleste solcelleanlæg fås i dag i ikke-reflekterende materialer, men er du i tvivl, så kontakt kommunen inden du opsætter dit solcelleanlæg.
Der kan også være bestemmelser, der stiller krav om et bestemt tagmateriale såsom tegl, og her kan det være nødvendigt med en dispensation, hvis solenergianlægget udgør for stor en del af tagfladen. Det vil bero på en konkret vurdering fra sag til sag hvorvidt dette er tilfældet.
Hvis du vil søge en dispensation fra en lokalplan, byplanvedtægt eller deklaration, hvor kommunen er påtaleberettiget, kan du sende den til bmc@htk.dk
Du kan fremsøge de gældende planer og byplanvedtægter.
Hvis dit anlæg kan opsættes uden en forudgående tilladelse fra kommunen, er du selv ansvarlig for at anlægget bliver registreret på din BBR-meddelelse. Når du har opsat anlægget, bedes du sende en mail til kommunens BBR-ansvarlige på bbr@htk.dk og oplyse følgende:
- anlæggets størrelse (m²)
- ydelse (kW)
Du skal søge byggetilladelse, hvis anlægget ikke overholder byggeretten, jf. Bygningsreglementets kap. 8. Det gælder forhold som højde- og afstandskrav – hvis anlægget eksempelvis opsættes på en carport, der er placeret indenfor en afstand af 2,5 meter fra skel, og som med anlægget bliver højere end 2,5 meter.
Hvis der er tale om etagebebyggelse, en erhvervs- eller driftsbygning eller opsætning af solenergianlæg på terræn kan det også kræve en byggetilladelse. Her anbefaler vi, at du sender en forespørgsel.
Hvis anlægget ligger i landzone og kræver byggetilladelse efter et eller flere af ovennævnte kriterier skal du desuden søge om landzonetilladelse inden du kan søge byggetilladelse. Skriv til bmc@htk.dk
For at skabe et harmonisk solenergianlæg, som tager hensyn til helhedsindtrykket i nærområdet, anbefaler vi desuden:
- At solenergianlægget udføres refleksfrit, så det ikke blænder
- At solenergianlægget lægges på eller integreres i tagfladen i samme hældning som denne. På flade tage, hvor det ikke giver gene for omkringliggende bygninger, kan anlægget dog få en vinkel i forhold til taget.
- At solenergianlægget opsættes med mindst ½ meters afstand til tagkip og tagkanter til siderne – medmindre det er helt indbygget i tagmaterialet. Husk, at solenergianlæg ikke må ligge på tværs af matrikelskel på rækkehuse – her anbefaler vi også, at anlægget placeres med ½ meters afstand til skel.
- At solenergianlægget opsættes i samme retning og i én rektangulær flade, alternativt to eller flere rektangulære flader, der så vidt muligt placeres symmetrisk på tagfladen.
- At grundejerforeninger ved rækkehuse eventuelt vedtager fælles regler for opsætning af solceller.
I to flader | I én samlet flade |
---|---|