Nedsivning af regnvand
En faskine sørger for en kontrolleret nedsivning af tag- og overfladevand. Etablering kræver tilladelse fra kommunen.
Her på siden kan du finde information, om hvordan regnvand fra tage og befæstede arealer såsom terrasser kan nedsives sikkert på egen grund i en faskine eller i et regnvandsbed.
For afvanding af arealer større end 50 m2 er det nødvendigt at ansøge Høje-Taastrup Kommune om tilladelse, da placeringen af et nedsivningsanlæg skal leve op til en række krav i forhold til forurening og nærhed til bl.a. bygninger, boringer og natur.
Du kan søge om nedsivningstilladelse via selvbetjeningsløsningen Byg og Miljø. Her skal du vælge den ansøgningstype, der hedder ”Nedsivning af regnvand/ Nedsivning af tag- og regnvand” og findes under ”Vand, varme, affald, energi, miljø og natur”.
Klimforandringerne betyder, at vi her i Høje-Taastrup Kommune vil få mere nedbør og flere skybrud. Ved at nedsive regnvand lokalt på grunden, mindsker du risikoen for at overbelaste kloakrør og vandløb, og dermed mængden af lokale oversvømmelser. Der bliver over tid dannet mere grundvand, når regnvand nedsives lokalt, hvilket er en fordel på længere sigt. Hvis mængden af regnvand i kloakkerne reduceres, vil der desuden komme mindre regnvand til kommunens renseanlæg, og dermed en mere effektiv rensning af vores spildevand.
Der kan også være en økonomisk gevinst ved at håndtere regnvand på egen grund via delvis tilbagebetaling af tilslutningsbidrag. Der er altså flere fordele ved at nedsive regnvand på din egen grund.
Før du går i gang med planlægningen, bør du undersøge, om du må etablere et nedsivningsanlæg i haven. Hvorvidt det er tilladt at nedsive regnvand på egen grund, afhænger af en række forhold på grunden:
- Er der en jordforurening på grunden eller i nærheden.
- Er der terrænnært grundvand.
Derudover skal en faskine placeres på grunden i god afstand fra vej/matrikelskel (mindst 5 m), beboelseshuse og huse med kælder (mindst 5 m), huse uden beboelse eller kælder (mindst 2 m), vandløb, sø eller hav (mindst 25 m) og drikkevandsboring (mindst 25 m).
Hvis du er i tvivl, om din grund er forurenet eller om grundvandsspejlet står højt, kan du henvende dig til kommunen på e-mail bmc@htk.dk og få dette afklaret, før du ansøger.
Kun uforurenet vand må nedsives. Du må derfor ikke vaske bil eller bruge pesticider, mos- og algebekæmpelsesmidler og lignende på tagflader og arealer, der afvander til nedsivningsanlægget.
Når du bygger nyt, er det en god ide at vælge belægningsmaterialer, der ikke afgiver uønskede stoffer. Tegl, glaserede tegl og skifer er velegnet som tagbelægning, og plast er miljømæssigt det bedste materiale til tagrender.
Hvad enten du planlægger at opføre en faskine eller et regnvandsbed, er det vigtigt, at nedsivningsanlægget er dimensioneret og udformet korrekt. I leret jord nedsives regnvand kun langsomt, og hvis nedsivningsanlægget ikke er stort nok, kan det give oversvømmelser hos dig og dine naboer. Læs mere om, hvordan regnvand kan nedsives på egen grund, og hvordan nedsivningsanlægget dimensioneres her: Anvisning for håndtering af regnvand på egen grund.
I stedet for at nedsive regnvand i faskine, kan man aktivt bruge regnvandet som et element i en kreativ have, ved at lede det til en fordybning i et regnvandsbed. Du kan finde inspiration på Haveselskabets hjemmeside.
Regnvand kan desuden også opsamles og genbruges direkte til for eksempel havevanding, toiletskyl og tøjvask. Læs mere om hvordan du kan opsamle og bruge regnvand.
Visse tag- og tagrendematerialer såsom zink, kobber, bly og tagpap kan forurene regnvandet i en grad, så vanding af køkkenhaven ikke altid er tilrådeligt. Du kan overfladebehandle tag og tagrender for at minimere frigivelsen af miljøfremmede stoffer.
Når du søger om tilladelse skal du først sørge for at:
- Foretage nedsivningstest
- Udfylde dimensioneringsregneark Opdateret LAR-dimensioneringsregneark 2015 (93 KB). Her skal sikkerhedsfak-toren sættes til 1.1 og gentagelsesperioden til minimum 5 år
- Lave en plantegning af grund og nedsivningsanlæg.
Du kan læse mere om, hvordan du overfladebehandler tag og tagrande
Ønsker du at søge om nedsivning fra bygninger eller andre overflader, der er større end 50 m2 skal du ansøge gennem selvbetjeningsportalen Byg og Miljø.
Nedsivning fra areal mindre end 50 m2 kræver ikke tilladelse, men skal blot anmeldes til kommunen ved at skrive til bmc@htk.dk.
Bor du i et fælleskloakeret område, kan du måske få en delvis refusion af tilslutningsbidraget på 26.500 kr., hvis du håndterer regnvand på din egen grund. For at få delvis refusion af tilslutningsbidraget, skal du søge om udtrædelse af kloakforsyningen ved at skrive en e-mail til kommunen bmc@htk.dk inden byggeprojektets start.
Natur og miljø
Telefon: 43 59 12 17 | e-mail: bmc@htk.dk | Telefontider | Adresse