Sprogvurdering og sprogstimulering i dagtilbud
Dit barn bliver sprogvurderet ved 2-års og 5-års alderen i dit barns dagtilbud.
I Høje-Taastrup Kommune følger vi kvaliteten i det pædagogiske arbejde tæt, blandet andet gennem tilsyn med de fysiske rammer og vi arbejder løbende med at sikre en stadig kvalitetsudvikling på dagtilbudsområdet og det kan du læse mere om i kvalitetsrapporterne for dagtilbud.
Find information om
Sprog og kommunikation er af afgørende betydning for børns læring og udviklingsmuligheder. Forskning viser, at børns tidlige sproglige udvikling påvirker, hvordan de klarer sig både i skolen, videre i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet.
Ligeledes er sprog og kommunikation af stor betydning for børns sociale udvikling, deres mulighed for at forstå sig selv og den verden de er en del af, samt deres mulighed for at deltage aktivt i fritidsliv og samfund. Sproglige og kommunikative kompetencer er vigtige redskaber til at deltage i børnefællesskaber, læringsfællesskaber og demokratiske fællesskaber.
Sprogvurderinger skaber et værdifuldt indblik i barnets sproglige kompetencer, hvilken gør det muligt at tilrettelægge målrettede sprogunderstøttende indsatser efter det enkelte barns specifikke behov, og dermed understøtte barnets trivsel, læring og sociale liv.
Hvad betyder det for dig?
Dit barn bliver sprogvurderet ved 2-års og 5-års alderen. Sprogvurderingen fortages af det pædagogiske personale i dit barns dagtilbud.
2-årsvurderinger fortages på baggrund af målrettede observationer af dit barns færdigheder i samspil med omgivelserne i dagtilbuddet.
5-årsvurderingen gennemføres som en individuel test, hvor barnet, i samspil med en pædagog, løser forskellige opgaver, der afdækker barnets kompetencer inden for områderne tale- og før-skriftsproglige færdigheder.
Vurderingen viser, om barnet har behov for at modtage en sprogunderstøttende indsats.
Dagtilbuddet er forpligtet til at give en målrettet sprogunderstøttende indsats til de børn hvor en sprogvurdering har vist, at der er behov. Den målrettede indsats tilrettelægges med udgangspunkt i almindelige pædagogiske aktiviteter og rutiner hen over hele dagen.
Dagtilbuddet er forpligtiget til, med afsæt i sprogvurderingen, at tilbyde forældre vejledning i hvordan barnets sproglige udvikling kan understøttes i hjemmet. Vejledningen tager afsæt i familiens ressourcer og engagement i forhold til at understøtte barnets sproglige udvikling i hjemmet.
Forældre er forpligtet af dagtilbudsloven til at lade deres barn deltage i sprogvurdering og sprogstimulering, hvis en sprogvurdering har vist at der er et behov. Manglende overholdelse af sprogstimuleringspligten kan medføre standsning af børnefamilieydelse.
Hvis dit barn ikke er i dagtilbud, vil barnet blive sprogvurderet af Kommunes opsøgende netværksmedarbejder, fra 2-års alderen og frem til skolestart, såfremt barnet ikke tidligere har fået foretaget en sprogvurdering.
Hvis sprogvurderingen viser at barnet har behov for sprogunderstøttende indsats, træffes der afgørelse om sprogstimuleringspligt. Sprogstimulering kan herefter forgå på følgende måde:
Sprogstimulering i dagtilbud (se afsnit herover)
30 timers sprogstimuleringstilbud, - gælder for flersprogede børn (se afsnit herunder)
Sprogstimulering i hjemmet (ser afsnit herunder)
Dit barn bliver sprogvurderet ved 2-års- og 5-års alderen.
Vurderingen af barnet viser, om barnet har behov for at modtage obligatorisk sprogstimulering. Hvis barnet ikke er optaget i et dagtilbud, vil barnet modtage tilbud om 30 timers plads i en børnehave i henhold til Dagtilbudslovens § 11.
Formålet med 30 timers sprogstimulering er at sikre, at alle børn så tidligt som muligt tilegner sig de nødvendige dansksproglige kompetencer. Det er en væsentlig forudsætning for, at barnet klarer sig godt på længere sigt og at barnet får forudsætninger for et godt børneliv og skolegang. Tilbuddet skal være en systematisk og målrettet sprogstimuleringsindsats, som er tilpasset barnets dansksproglige udfordringer.
Barnet indgår i børnehavens læringsmiljø, hvor det deltager i de almindelige pædagogiske aktiviteter og rutiner i hverdagen på lige fod med de øvrige børn.
Tilbuddet er gratis for forældrene.
Fremmøde
Barnet kan kun være i børnehaven 30 timer om ugen, hverken mere eller mindre. Mødetiden er mandag til fredag kl. 8.30 - 14.30. og der er mødepligt. Der må ikke over en periode være væsentlige afvigelser fra de 30 timer, hvis dette ikke skyldes undskyldelige omstændigheder, såsom sygdom og ferie. Det er børnehavens opgave at registrere barnets fremmøde.
Fravær
Kommunen kan træffe afgørelse om standsning af børneydelsen, hvis forældrene ikke deltager i samarbejdet omkring deres barn i 30 timers sprogstimuleringstilbuddet, eller hvis deres barn ikke møder op.
Hvis dit barn har fået foretaget en sprogvurdering, der viser, at dit barn har brug for sprogstimulering, har du som forælder mulighed for at foretage sprogstimuleringen af dit barn hjemme.
Sprogstimuleringen i hjemmet skal kunne stå til mål med kommunens tilbud om sprogstimulering, og derfor skal den opfylde følgende krav:
- Sprogstimuleringen skal foregå på dansk
- Sprogstimuleringen skal være minimum 30 timer om ugen
- Den, der varetager sprogstimuleringen, skal være uddannet pædagog, have en pædagogisk grunduddannelse (PGU) eller pædagogisk assistentuddannelse (PAU) med særligt kendskab til eller efteruddannelse i børns sproglige udvikling.
- Hvis dit barn er tosproget, skal den, der varetager sprogstimuleringen, have en efteruddannelse eller særlig erfaring med at arbejde med dansk som andetsprog og tosprogede børns sprogudvikling. At have en tosproglig baggrund er ikke tilstrækkeligt.
Hvis I ønsker denne sprogstimulering, skal I meddele kommunen inden start af sprogstimulering, hvilke børn sprogstimuleringen omhandler, hvor sprogstimuleringen foregår og hvem, der varetager den. Desuden skal bevis for relevant uddannelsesbaggrund indsendes.
Kommunen har pligt til at føre tilsyn med sprogstimuleringen i hjemmet. En kommunal konsulent vil udføre første tilsyn efter 7 måneder.
Familie- og Dagtilbudscenter
Telefon: 43 59 10 00 | e-mail: fdc@htk.dk | Telefontider | Adresse
Brug sikker mail (Digital Post), hvis du sender følsomme eller fortrolige oplysninger.