Skip til hoved indholdet

Tilsyn med 30-timers sprogstimuleringstilbud

Hvad er et sprogstimuleringstilbud?

Hvis et barn fra 2 år får lavet en sprogvurdering, der viser, at barnet ikke er alderssvarende på dansk, er barnet omfattet af sprogstimuleringspligt. Det betyder, at forældrene er forpligtet til at lade barnet deltage i sprogstimulering for at kunne give barnet mulighed for at udvikle sig til et alderssvarende dansk.

Sprogstimulering kan foregå gennem almen dagtilbudsplads, gennem et 30 timers sprogstimuleringstilbud eller gennem sprogstimulering i hjemmet. Det gratis 30-timers sprogstimuleringstilbud i dagtilbud henvender sig kun til tosprogede børn.

Sådan føres der tilsyn med 30-timers sprogstimuleringstilbud i daginstitutioner

Den tilsynsførende og daginstitutionens leder vil skulle gå i dialog. På baggrund af notat om fremmøde for barnet og fremmødeliste trukket fra AULA, vil det skulle drøftes, hvordan der er arbejdet med barnets fremmøde, samt tilsynsrapportens udviklingsfokus og hvilken effekt indsatsen har haft. Dialogen giver afsæt til de efterfølgende observationer i daginstitutionen. Ved manglende fremmøde skal kommunen standse børneydelsen.

Der vil blive ført tilsyn med indholdet i sprogstimuleringstilbud, herunder det pædagogiske indhold, samt den måde opgaverne udføres, og at prioriterede indsatser efterleves, når der også føres tilsyn med det dagtilbud, hvori sprogstimuleringstilbuddet ligger. Der føres desuden tilsyn med, at sprogstimuleringstilbuddet er tilrettelagt med udgangspunkt i §11 og §12 i Dagtilbudsloven.

Der henvises til afsnittet “Tilsyn med kommunale daginstitutioner” for en yderligere beskrivelse af tilsynet.

Skærpet tilsyn

Her beskrives skærpet tilsyn og udarbejdelse af handleplaner til at forbedre kvaliteten i sprogstimuleringstilbuddet. Skærpet tilsyn med sprogstimuleringstilbuddet indgår som et element i et skærpet tilsyn med den daginstitution, hvor sprogstimuleringstilbuddet er placeret. Ligeledes indgår en handleplan for sprogstimuleringstilbuddet som et element i en handleplan for den daginstitution, hvor sprogstimuleringstilbuddet er placeret.

Når resultatet af observationer med KIDS materialet er på mindre end 60% af den mulige score, anses tilsynet for at give anledning til bekymring.

Når resultatet af observationer med KIDS materialet er på mindre end 50% af den mulige score, anses tilsynet for at give anledning til alvorlig bekymring. Andre forhold kan give anledning til bekymring og alvorlig bekymring, eks. forældreklager og bekymrende hændelser.

I begge tilfælde underlægges daginstitutionen (herunder også sprogstimuleringstilbuddet) skærpet tilsyn, og der udvikles en handleplan i samarbejde med forvaltningen, der kan godtgøre, hvorledes daginstitutionen (herunder også sprogstimuleringstilbuddet) vil rette op på kvaliteten af de pædagogiske læringsmiljøer. Derudover stiller forvaltningen ressourcer til rådighed for den tiltænkte udvikling efter behov.

I tilfælde af Alvorlig bekymring orienteres forældrebestyrelsen hurtigst muligt og har ret til at indsende kommentarer til handleplanen. I samarbejde med dagtilbudschefen besluttes det hvilke ressourcepersoner, der skal bidrage til opgaven med at genoprette kvaliteten.

Det vil fremgå af daginstitutionens lokale tilsynsrapport om den er underlagt skærpet tilsyn.

Re-tilsyn

I særlige tilfælde stemmer tilsynets udfald dårligt overens med den generelle opfattelse af dagtilbuddets pædagogiske praksiskvalitet.

Fænomenet kan forekomme, hvis helt særlige vilkår påvirker praksis på en usædvanlig negativ måde, i det tidsrum der føres tilsyn.

Hvis dette vurderes af min. én dagtilbudsleder, klyngeleder og dagtilbudschefen, kan dagtilbudschefen træffe beslutning om, at der skal gennemføres et re-tilsyn. Hvis der ligger et sprogstimuleringstilbud i institutionen, hvor der er behov for re-tilsyn, vil der også blive ført tilsyn med sprogstimuleringstilbuddet på ny. Både konklusionen på tilsyn og re-tilsyn vil fremgå af den lokale tilsynsrapport.

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Genveje