Skip til hoved indholdet

Tilsyn med privat pasningsordning

Sådan føres tilsynet

Tilsynsobservationer i den private pasningsordning med observationsredskabet KIDS til dagpleje samt evt. opmærksomhedspunkter fra sidste tilsyn

I perioden september til marts, hvor perioden starter i lige år, føres der en uanmeldt tilsynsobservation med, om den private pasningsordning, lever op til følgende krav i Dagtilbudslovens §81 a, stk. 1 og 2 samt Dagtilbudslovens §81 b, stk. 1:

  • At den private pasningsordning er tilrettelagt, så den fremmer børns læring gennem trygge læringsmiljøer. Arbejdet med læringsmiljøer efter 1. pkt. skal indholdsmæssigt stå mål med kravene til læring og læringsmiljøer i dagtilbud, jf. § 8, ligesom arbejdet med læringsmiljøer i den enkelte private pasningsordning skal tage udgangspunkt i børnegruppens sammensætning og børnenes forskellige forudsætninger.
  • At den private pasningsordning er tilrettelagt, så børn sikres medbestemmelse, medansvar og forståelse for og oplevelse med demokrati. Den private pasning skal som led heri bidrage til at udvikle børns selvstændighed, evner til at indgå i forpligtende fællesskaber og samhørighed med og integration i det danske samfund.
  • At hovedsproget er dansk

Der anvendes observationsredskabet KIDS til dagpleje i forbindelse med tilsynet.

Fremsendelse af observationsrapport

Tilsynsførende fremsender resultatet af observationerne med KIDS-redskabet til den private passer.

Anmeldte tilsynsdialoger, med den private passer, om:

  • I år 1 (i perioden september-marts, hvor perioden starter i ulige år.) er der følgende anmeldte tilsynsdialoger:
    • Tilsynsdialog om udviklingsprocesser på baggrund af seneste tilsynsrapport
    • Tilsynsdialog om data fra Rambøll Dialog (frivilligt)
    • Tilsynsdialog om det gode overgangsarbejde
    • Tilsynsdialog med den private passer i forbindelse med tilsynsførendes KIDS-observationer
  • I år 2 (i perioden september-marts, hvor perioden starter i lige år) er der følgende anmeldte tilsynsdialoger:
    • Tilsynsdialog om arbejdet med sprog med udgangspunkt i lovkravene til sprogarbejdet i private pasningsordninger. Den private passer kan vælge at forberede sig ved at undersøge eget sproglæringsmiljø.
    • Tilsynsdialog om arbejdet med inklusion med udgangspunkt i kravene i lovgivningen.
    • Tilsynsdialog om det gode overgangsarbejde
    • Tilsynsdialog om forældresamarbejdet
    • Tilsynsdialog om udvikling med afsæt i den private passers egne KIDS observationer på 1-3 udvalgte items (frivilligt om den private passer ønsker at foretage egne observationer, men dialog om udvikling er obligatorisk)
    • Tilsyn med at hovedsproget er dansk

Tilsynsrapport for private pasningsordninger

  • Lovgivningen kræver, at der udarbejdes en samlet tilsynsrapport for private passere, som skal offentliggøres, såfremt den ikke er personhenførbar. Da der er for få private pasningsordninger i Høje-Taastrup kommune til at undgå personhenførbare data i en samlet tilsynsrapport, gives der dispensation fra kravet om offentliggørelse. Den private passer modtager i stedet en tilsynsrapport for egen pasningsordning, som også journaliseres i Institutions- og Skolecenteret.
  • Tilsyn i private pasningsordninger afholdes hvert andet år (i perioden september-marts, hvor perioden starter i ulige år.)
  • Forældre har arbejdsgiverstatus i forhold til private passere. Orientering om og inddragelse i udvikling af kvaliteten af de pædagogiske læringsmiljøer, i den private pasningsordning, er derfor et anliggende mellem forældre og den private passer. I forbindelse med udarbejdelse og godkendelse af pasningsaftale, har forældre mulighed for at få skrevet ind i pasningsaftalen, hvordan de får viden om tilsynets konklusioner.

Skærpet tilsyn

Når resultatet af observationer med KIDS materialet er på mindre end 60% af den mulige score, anses tilsynet for at give anledning til bekymring.

Når resultatet af observationer med KIDS materialet er på mindre end 50% af den mulige score, anses tilsynet for at give anledning til alvorlig bekymring.

Andre forhold kan give anledning til bekymring og alvorlig bekymring, eks. forældreklager og bekymrende hændelser.

I tilfælde med bekymring og alvorlig bekymring, underlægges den private pasningsordning skærpet tilsyn og tildeles påbud, der står mål med de forhold der giver anledning til bekymring eller alvorlig bekymring. I påbuddet kan indgå konkrete krav om genopretning af kvaliteten, samt eventuelle anvisninger og tidsfrist for realisering.

Re-tilsyn

Dagtilbudschefen kan i sjældne tilfælde beslutte et re-tilsyn. Fx hvis der er 0-1 barn i den private pasningsordning under tilsynsbesøget.

Hvis bekymrende eller alvorligt bekymrende forhold ikke genoprettes

Byrådet kan tilbagekalde en godkendelse af en pasningsaftale, hvis kommunalbestyrelsen gennem det løbende tilsyn konstaterer, at den private pasning ikke praktiseres i overensstemmelse med den indgåede pasningsaftale og kravene til ordningen.

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Genveje