Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Ungdomsuddannelser

Du finder både gymnasier og HF, erhvervsuddannelser og andre ungdomsuddannelser i Høje-Taastrup Kommune og nærmeste omegn

Her kan du læse om nogle af de uddannelsesmuligheder, der findes i Høje-Taastrup Kommune og omegn, som Ungeguide HTK kan vejlede dig om.

Den 19. september 2024 blev igen afholdt den årlige Uddannelsesaften i Høje-Taastrup Kommune for elever fra 9. og 10. klasse og deres forældre på Høje-Taastrup Gymnasium.

Læs mere på uddannelse.htk.dk

Find information om

Høje-Taastrup Kommune har et 10. klassetilbud, Linie 10, som ligger på Parkvej i Taastrup (tidligere Parkskolen).

Læs mere om Linie 10

Høje-Taastrup Gymnasium ligger lige ved Høje-Taastrup Station. Samme sted er der også HF (Højere Forberedelseseksamen). 

Læs mere om Høje-Taastrup Gymnasium

Der er mange gymnasier i nærliggende kommuner, som alle kan søges af unge i Høje-Taastrup.

Ønsker du at tage en erhvervsrettet ungdomsuddannelse, er der erhvervsuddannelser i Roskilde, Glostrup, Herlev, Rødovre, Ballerup, Ishøj og Gladsaxe samt på mange forskellige adresser i København.

Desuden er der SOSU H i Brøndby.

Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU)

Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU) er en 3-årig uddannelse for unge med særlige behov i alderen 16-25 år.

STU er for dig, der ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse, heller ikke selvom du modtager specialundervisning eller anden specialpædagogisk støtte.

Det er derfor ikke bestemte typer af funktionsnedsættelser eller bestemte diagnoser, der er afgørende for, om du er i målgruppen for STU.

Målet med uddannelsen er, at du opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og evt. kompetencer til videre uddannelse og beskæftigelse.

Du kan få tilbudt en STU efter undervisningspligtens ophør (eller efter ophøret af eventuel fortsat undervisning i 10.-11. klasse) og indtil det fyldte 25. år.


Uddannelsens varighed og omfang

Uddannelsen kan vare op til 3 år. Du kan starte med et 12-ugers afklaringsforløb for at sikre, at uddannelsesstedet passer til dine behov.

Du har som udgangspunkt ret til mindst 840 timers undervisning om året, men du er ikke forpligtet til at tage alle timerne.

Hvis du bliver syg eller af andre grunde har brug for en pause, kan du afbryde din uddannelse midlertidigt, så længe du afslutter den inden for 5 år.

Økonomi under STU

STU-uddannelsen er gratis for dig.

Under din STU har du mulighed for at ansøge om uddannelseshjælp fra du fylder 18 år. Denne uddannelseshjælp er på niveau med SU-satserne, og den er uafhængig af din formue, så længe du er under STU. Hvis du ønsker at søge om uddannelseshjælp under din STU, kan du gøre dette ved at ansøge om økonomisk hjælp via www.borger.dk.
Hvis du ønsker yderligere vejledning om ansøgningsprocessen, kan du henvende dig til jobcentret.


Indholdet i uddannelsen

STU er et individuelt tilrettelagt forløb, der tager hensyn til dine ønsker, behov og forudsætninger. Forløbet kan bestå af både undervisning og praktiske aktiviteter, herunder boundervisning og praktik i virksomheder og institutioner. Uddannelsen behøver ikke at foregå på samme institution gennem hele dit forløb.

Uddannelsens elementer beskrives i en forløbsplan, der justeres løbende. Din uddannelsesvejleder følger dig gennem hele uddannelse for at sikre, at uddannelsen fortsat imødekommer dine ønsker og behov.


Visitation til STU

For at komme i gang med STU skal vi vurdere, om du er i målgruppen.
Din uddannelsesvejleder udarbejder en STU-indstilling i samarbejde med dig og evt. dine forældre, der skal dokumentere, at du er i målgruppen for STU. Det er Høje-Taastrup Kommunes STU-visitationsudvalg, der træffer afgørelse om, hvorvidt du er omfattet af målgruppen.

Hvis du bliver vurderet til at være i målgruppen for STU, vil din uddannelsesvejleder udarbejde et udkast til en forløbsplan i samarbejde med dig og evt. dine forældre, der fastlægger det konkrete indhold og tilrettelæggelsen af dit STU-forløb.

Du vil som udgangspunkt få tilbudt to eller flere relevante uddannelsessteder. Du har også mulighed for selv at ønske et bestemt uddannelsestilbud, som vil blive taget i betragtning og imødekommet, hvis det opfylder de gældende krav. Dette inkluderer f.eks., at uddannelsesstedet er registreret på Børne- og Undervisningsministeriets portal, at det passer til dine interesser og behov, samt ikke medfører uforholdsmæssigt høje udgifter eller lang transporttid eller ventetid.
Du har mulighed for at besøge og være i kortere praktik på de forskellige STU-tilbud, inden du træffer et valg.

Udkastet til forløbsplan, herunder dit ønske om uddannelsessted, skal herefter godkendes af visitationsudvalget. Valget af uddannelsestilbud foretages altid ud fra en faglig vurdering af, hvad der bedst opfylder dine behov, samtidig med, at der tages hensyn til dine ønsker til konkrete STU-steder.

Høje-Taastrup Kommune står inde for kvaliteten og for, at din uddannelse lever op til lovens krav. Dette gøres bl.a. gennem kvalitetsaftaler med de enkelte STU-tilbud for at kunne skabe et positivt og udbytterigt uddannelsesforløb for dig gennem din STU, og så du bedst muligt opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt.

Høje-Taastrup Kommune er en del af en STU-rammeaftale med en række kommuner i hovedstadsområdet. Rammeaftalen sikrer en ensartethed ift. både kvalitet og økonomi for STU-tilbuddene. Det vil som udgangspunkt være de STU-steder, der er med i denne aftale, som din vejleder vil tage udgangspunkt i.


Høje-Taastrup Kommunes visitationsudvalg:

Det er det tværfaglige STU-visitationsudvalg i Høje-Taastrup Kommune, der træffer afgørelse om du kan starte på en STU, på baggrund af den indstilling, din uddannelsesvejleder har lavet.

Høje-Taastrup Kommunes STU-visitationsudvalg består aktuelt af:

  • Repræsentanter fra Ungeguide HTK (Unge- og uddannelsescentret)

  • Repræsentanter fra Jobcentret (Social- og Arbejdsmarkedscentret)

  • Repræsentant fra Myndighed på socialområdet (Social- og Arbejdsmarkedscentret)

  • Repræsentant fra Familieafdelingen (Familie- og Dagtilbudscentret)

  • Repræsentant fra PPR (Skole- og PPR-centret)

Visitationsudvalget afholder 2 primære STU-målgruppevurderingsmøder i februar og september, med henblik på opstart i januar og august. Behov og mulighed for visitation og opstart udenfor disse tidspunkter vurderes i de enkelte tilfælde.


Transport

Kan du få bevilget kørsel?

  • Hvis du er selvtransporterende (med f.eks. tog/bus, cykel, knallert, bil eller lignende) og har en afstand fra din bopæl til undervisningssted og retur på 22 km og derover, kan du få refunderet dine transportudgifter.

  • Hvis du ikke er selvtransporterende og derfor har et særligt befordringsbehov, kan du få bevilget kørsel uanset afstand mellem din bopæl og undervisningssted.

Det er visitationsudvalget, der afgør, om du har et særligt befordringsbehov, og hvilken type befordring, der passer bedst til dig.

I Høje-Taastrup kommune er der følgende muligheder for befordring ifm. din STU-uddannelse:

  • Refusion af udgifter til Pendlerkort eller Ungdomskort for 16-19-årige

  • Kørselsgodtgørelse (til privat bil m.m.)

  • Taxakørsel

  • Flextrafik og lignende kørsel

Vi dækker transporten mellem din bopæl og undervisningssted og som udgangspunkt billigst mulig løsning, dog med hensyn til rejsetid, rute m.m.


Afslutning af STU-uddannelsen

En STU er ikke kompetencegivende til videre uddannelse eller arbejde men har et forberedende og udviklende formål. Der afholdes som udgangspunkt ingen eksamener på STU.

I den sidste del af dit STU-forløb vil der være fokus på, hvad der skal ske efter din STU. Dit uddannelsessted udarbejder i samarbejde med dig et ressourcepapir, der skal understøtte din planlægning af fremtiden. Normalt deltager en rådgiver fra jobcentret eller Myndighed på socialområdet i de afsluttende møder med dig, din uddannelsesvejleder og uddannelsesstedet for at sikre en god overgang til videre uddannelse, beskæftigelse, fritidsaktiviteter eller sociale aktiviteter, når din STU er afsluttet.

Når du afslutter din STU, modtager du et uddannelsesbevis, som beskriver uddannelsens indhold og de mål og kompetencer, du har opnået.

Vil du vide mere?

Hvis du har spørgsmål til STU, eller du er i tvivl om dine muligheder, kan du altid tale med din uddannelsesvejleder. Hvis du ikke har en uddannelsesvejleder eller ikke ved, hvem det er, kan du kontakte Unge- og Uddannelsescentret i Høje-Taastrup Kommune på mail UUC@htk.dk eller finde din vejleder her: Uno Ung

Du kan også læse mere om STU på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (stu) | Børne– og Undervisningsministeriet

Den forberedende Grunduddannelse (FGU) henvender sig til unge under 25 år, der hverken har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse, og som ikke er i beskæftigelse.

Formålet med FGU er at blive klar til en erhvervsuddannelse, gymnasial uddannelse eller beskæftigelse.

Uddannelsen er opdelt i tre spor: 

  • den almene grunduddannelse (agu)
  • produktionsgrunduddannelsen (pgu)
  • erhvervsgrunduddannelsen (egu)

Høje-Taastrup Kommune indgår i et FGU-institutionssamarbejde med Roskilde, Lejre, Greve og Solrød Kommuner under navnet FGU-skolen Øst.

FGU-skolens afdeling i Høje-Taastrup ligger på Rugvænget 7, 2630 Taastrup.

E-mail: taastrup@fgu-skolen.dk
Telefon: 70 66 67 71

Læs mere om FGU-skolen

Der findes en række forskellige efterskoler, ungdomshøjskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler i Danmark. Høje-Taastrup Kommune yder ikke tilskud til efterskoleophold. Kontakt den ønskede efterskole for yderligere information.

Se oversigt over efterskoler

Alle kommuner skal hvert år fastsætte et måltal for, hvor mange elever i 9. og 10. klasse med bopæl i kommunen, der skal søge direkte ind på en ungdomsuddannelse. 

Måltallene skal fastsættes i tre kategorier:

  • Erhvervsuddannelserne, både eud og eux
  • Gymnasiale uddannelser, både 2- og 3-årige
  • Øvrige (bl.a. FGU, STU)

Hvis de aktuelle søgetal til erhvervsuddannelserne ligger under 10 procent, skal kommunen offentliggøre en handlingsplan for, hvad kommunen vil gøre for at øge søgningen til erhvervsuddannelserne.

Måltal for 2025

Institutions- og Skoleudvalget har fastlagt følgende mål for, hvor mange unge fra 9. og 10. klasse, der skal søge ind på de forskellige ungdomsuddannelser i 2024 og 2025.  Målene er fastsat med henblik på at fastholde og stabilisere den positive fremgang for søgningen til EUD og på længere sigt nå 30% i 2030.

Frem for en idealistisk målsætning om at nå et mål på 30% i 2025 jf. de nationale mål, arbejder Høje-Taastrup Kommune efter at fastholde en mere praksisnær og pragmatisk tilgang med bl.a. tæt virksomhedssamarbejde i både skoler, vejledning og ungeindsatsen, praksisrettethed i skolerne, campus m.v. En tilgang, som de hidtidige erfaringer peger på, har været med til at understøtte en større søgning til erhvervsuddannelserne.  Se beslutning her  
Referat Institutions- og Skoleudvalget 14-05-2024

Erhvervsuddannelser:

Måltal 2024:  24%

Måltal 2025: 25%

Nationalt mål 2025: 30%

Gymnasiale uddannelser:

Måltal 2024: 69%

Måltal 2025: 68%

Nationalt mål 2025: -

FGU, STU og øvrige:

Måltal 2024: 7%

Måltal 2025: 7%

Nationalt mål 2025: -

Søgning til ungdomsuddannelserne marts 2024

9. klasse

  • Erhvervsuddannelser: 21% (2023: 15%)
  • Gymnasiale uddannelser: 73% (2023: 76%)
  • FGU, STU og øvrige:  6% (2023: 9%)

10. klasse

  • Erhvervsuddannelser: 26% (2023: 29%)
  • Gymnasiale uddannelser: 69% (2023: 63%)
  • FGU, STU og øvrige: 5% (2023: 8%  


Samlet søgning til ungdomsuddannelser fra 9. og 10. klasse marts 2024

Erhvervsuddannelser

2019: 21% 

2020: 22% 

2021: 18%

2022: 19%

2023: 20%

2024: 23%

DK 2024: 20%%

Gymnasiale uddannelser

2019: 72%

2020: 70%

2021: 75%

2022: 75%

2023: 72%

2024: 71%

DK 2024: 73%

FGU, STU og øvrige 

2019: 6%

2020: 8%

2021: 7%

2022: 6%

2023: 8%

2024: 6%

DK 2024: 7%

Du kan også finde information om uddannelse på:

Brug for uddannelsesvejledning?

Har du brug for vejledning, kan du kontakte Ungeguide HTK.

Unge- og Uddannelsescenter

Telefon: 43 59 10 00  |  e-mail administrationen: uuc@htk.dk  |  e-mail Ungeguiden: ungeguidehtk@htk.dk  |  Telefontider  |  Adresse

Brug sikker mail (Digital Post), hvis du sender følsomme eller fortrolige oplysninger.

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Genveje