Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Støtte og omsorg Voksne med behov for støtte Kvalitetsstandard for beskyttet beskæftigelse efter Servicelovens §103

Kvalitetsstandard for beskyttet beskæftigelse efter Servicelovens §103

Find information om

Tilbuddet om beskyttet beskæftigelse henvender sig til dig, som er mellem 18 år og folkepensionsalderen og som har en betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og/eller særlige sociale problemer. Særlige sociale problemer kan f.eks. være hjemløshed eller misbrug.

Måske har du en svær psykisk lidelse - evt. i kombination med et misbrug, en udviklingshæmning, en gennemgribende udviklingsforstyrrelse (f.eks. autisme) eller er senhjerneskadet.  

Du er ikke i stand til at opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår på arbejdsmarkedet eller benytte tilbud f.eks. aktivering, flexjob eller skånejob efter Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats eller Lov om aktiv social politik. 

Du modtager som oftest førtidspension, kontanthjælp eller integrationsydelse. 

Fra du henvender dig til Høje-Taastrup Kommune med et ønske om beskyttet beskæftigelse, kan du forvente, at der går op til 8 uger, inden kommunen afgør, om du får beskyttet beskæftigelse.

Formålet med beskyttet beskæftigelse er, at du kan udvikle og afprøve dine arbejdsevner, lære nyt og være med i et netværk, så du oplever at få mulighed for at bruge dine evner og færdigheder i en arbejdsmæssig sammenhæng.

Dit tilbud om beskyttet beskæftigelse skal være tilpasset din arbejds- og funktionsevne, så du kan bruge dine kompetencer og færdigheder i et støttet job ud fra de forudsætninger du har for at bidrage. 

Tilbuddet skal bidrage til du at du kan blive i stand til at varetage et job i en virksomhed (skånejob eller fleksjob).

Høje-Taastrup Kommune foretager en konkret og individuel vurdering af dine ressourcer og dit behov for støtte og lægger vægt på, at du har en betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og/eller særlige sociale problemer. Derudover er der en række kriterier for, om du kan få tilbud om beskyttet beskæftigelse:

  • Du skal inden for tilbuddets rammer kunne udvikle sociale kompetencer og udvikle eller fastholde en evne til at arbejde. F.eks. skal du kunne modtage, forstå og udføre en arbejdsopgave.
  • Du er ikke på nuværende tidspunkt i stand til at opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår på arbejdsmarkedet eller benytte tilbud f.eks. aktivering, flexjob eller skånejob efter Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats eller Lov om aktiv social politik.

Du kan afprøve og udvikle dine arbejdsevner i beskyttet beskæftigelse i beskyttede værksteder eller i virksomheder, der har behov for at få udført arbejdsopgaver, som kan udføres af personer med nedsat funktionsevne. Arbejdsopgaverne kan være meget forskellige, f.eks. kan det være egentlige produktionsrettede opgaver eller mere serviceorienterede funktioner. 


Omfang

Høje-Taastrup Kommune tilbyder som udgangspunkt beskyttet beskæftigelse to dage om ugen. Omfanget af dit tilbud om beskyttet beskæftigelse vil dog være afhængigt af en konkret og individuel vurdering af dit behov, som Høje-Taastrup Kommune laver i samarbejde med dig. Hvor lang tid, du vil være i beskyttet beskæftigelse, afhænger af, hvornår formålet med din indsats og dine indsatsmål er opfyldt. 


Du og din sagsbehandler udarbejder et overordnet mål med den indsats du får, som skal fungere som pejlemærke undervejs. Det kalder vi indsatsformålet. Indsatsformålet er i videst muligt omfang baseret på dine ønsker, håb og drømme. 

Ud fra indsatsformålet laver du i samarbejde med din sagsbehandler et eller flere indsatsmål, som skal hjælpe dig på vej.

Høje-Taastrup Kommune arbejder målrettet med din udvikling og derfor har du altid et aktivt indsatsformål.

Arbejdets karakter og indhold kan være meget forskellig, men samlet set skal dine opgaver indebære, at du lærer nyt og udvikler og fastholder dine sociale kompetencer og din arbejdsevne.

Du kan både løse opgaver alene eller sammen med andre.

Når du er i beskyttet beskæftigelse, får du i videst muligt omfang løn efter indsats, alternativt som timeløn. 

Det er leverandøren af beskyttet beskæftigelse, som sætter standarden for løn på det enkelte sted. Dog skal du minimum have 5 % af den overenskomstmæssige løn for det gældende arbejdsområde. Leverandøren af dit tilbud om beskyttet beskæftigelse betaler udgiften til din løn. 

Nogle aktiviteter indgår ikke i beskyttet beskæftigelse. Det er som udgangspunkt:

  • Behandling, herunder psykologhjælp, fysioterapi mv.
  • Tilbud efter Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Tilbud om beskyttet beskæftigelse koster ikke noget for dig, men du skal selv afholde udgiften til din transport inden for en afstand af 10 km fra din bolig til din arbejdsplads. 

Du kan få dækket udgiften til din transport udover de første 10 km fra din bolig til din arbejdsplads. I det tilfælde får du kun dækket nødvendige udgifter, der ligger inden for den billigste transportmulighed. Når Høje-Taastrup Kommune beregner om du kan få dækket udgifter til transport udover de første 10 km, vurderes det også, om du er omfattet af skatteministeriets regler om befordringsfradrag.

Udgiften til din transport må ikke overstige 30 pct. af din løn fra dit tilbud om beskyttet beskæftigelse - efter fradrag af skat. 

Dine egne udgifter i forbindelse med aktiviteten indgår ikke i ydelsen.

Du har ikke frit valg af leverandør, men du kan ønske et særligt tilbud om beskyttet beskæftigelse, og dit ønske vil indgå i vores vurdering af hvilket tilbud, vi kan tilbyde dig. 

Din beskæftigelse kan være på forskellige typer arbejdspladser, f.eks. på:

  • En kommunal eller privat arbejdsplads
  • Et kommunalt eller privat botilbud til borgere med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne
  • I et forsorgshjem, værested, varmestue eller en social café
  • Et beskæftigelsestilbud i kombination med et tilbud om specialundervisning

Som udgangspunkt benytter Høje-Taastrup Kommune kommunens eget tilbud Solgården eller lokalt forankrede leverandører, hvis de kan opfylde dit behov for støtte. 

Du vil altid blive tilbudt det tilbud, vi vurderer, der bedst kan opfylde dit behov for støtte, det vil sige:

  1. Har de faglige kvalifikationer til at støtte dig
  2. Tilbyder relevante opgaver i det omfang, du kan 
  3. Hjælper dig til at yde efter evne, lære nyt og være med i et netværk
  4. Er prismæssigt konkurrencedygtig ift. andre leverandører
  5. Er den type beskæftigelse eller leverandør, du ønsker dig

Din sagsbehandler følger løbende op på, om du får den støtte, du har behov for. Opfølgningen vil ske ud fra dine forudsætninger og altid i samarbejde med dig.

Opfølgningen er væsentlig i forhold til at sikre, at du oplever at du lærer nyt og får mulighed for at bruge dine evner og færdigheder i arbejdsmæssig sammenhæng.

Din sagsbehandler kigger også på dit fremmøde og vil eventuelt ændre omfanget af dit tilbud på baggrund af, hvor meget du kan møde op. Høje-Taastrup Kommune stiller krav om, at du deltager i dit tilbud 80 % af tiden.

Din sagsbehandler vil også løbende, sammen med dig, vurdere, om du har udviklet arbejdsevne til at varetage andre former for beskæftigelse, f.eks. skåne- eller fleksjob. I så fald vil vi støtte dig i overgangen og du kan i en periode fortsat være tilknyttet beskyttet beskæftigelse samtidig med at du har et skånejob.

Du kan klage mundtligt eller skriftligt, og din sagsbehandler kan hjælpe dig, hvis du har brug for det.

Du skal oplyse hvad i afgørelsen, du er utilfreds med, og du kan også oplyse, hvorfor du er utilfreds med afgørelsen, men det er ikke et krav.

Vi vil på baggrund af din klage genvurdere afgørelsen, og hvis vi ikke ændrer afgørelsen, sender vi den til viderebehandling i Ankestyrelsen.

Din klage skal stiles til:

Høje-Taastrup Kommune
Social- og Handicapcentret
Team Myndighed
Bygaden 2
2630 Taastrup

Telefon: 43 59 16 90

E-mail: socialhandicap@htk.dk

Det fremgår af serviceloven at;


§ 103.
 Kommunalbestyrelsen skal tilbyde beskyttet beskæftigelse til personer under folkepensionsalderen, jf. § 1 a i lov om social pension, som på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår på arbejdsmarkedet, og som ikke kan benytte tilbud efter anden lovgivning.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan tilbyde særligt tilrettelagte beskæftigelsesforløb til personer med særlige sociale problemer.

§ 105. Kommunalbestyrelsen skal aflønne efter indsats under beskæftigelse efter §§ 103 og 104.
Stk. 2. Social- og indenrigsministeren fastsætter i en bekendtgørelse regler om løn m.v. efter stk. 1 og regler om støtte til befordringsudgifter i tilknytning til tilbud efter §§ 103 og 104.

Servicelovens § 105, jf. bekendtgørelse nr. 483 af 19. maj 2011:
§ 2. Personer, der udfører lønnet arbejde i beskyttet beskæftigelse, skal selv afholde udgiften til daglig befordring til og fra virksomheden inden for en afstand af 10 km fra virksomheden. Nødvendige befordringsudgifter derudover skal afholdes af kommunen. Kommunen skal kun afholde de nødvendige udgifter, der ligger inden for den billigste befordringsmulighed.
Stk. 2. Udgiften til befordring for den enkelte borger kan ikke overstige 30 pct. af vedkommendes indtjening ved den beskyttede beskæftigelse efter fradrag af skat.

Godkendt af Byrådet d. 23.03.2021

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Rådhusets åbningstider

Rådhusets lukkedage

Genveje