Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Støtte og omsorg Voksne med behov for støtte Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud efter servicelovens § 108 samt almenboliglovens § 105 med tilknyttet socialpædagogisk støtte efter servicelovens § 85

Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud efter servicelovens § 108 samt almenboliglovens § 105 med tilknyttet socialpædagogisk støtte efter servicelovens § 85

Find information om

Tilbuddet om et længerevarende botilbud henvender sig til dig, der er fyldt 18 år, og har betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og har brug for længerevarende og omfattende hjælp, pleje, og støtte. 

Måske har du en svær psykisk lidelse - evt. i kombination med et misbrug - en udviklingshæmning, en gennemgribende udviklingsforstyrrelse (f.eks. autisme) eller er senhjerneskadet.  

Hvis du mener, du har behov for et længerevarende botilbud eller du vil vide mere, så kan du kontakte Høje-Taastrup Kommune på:
Telefon: 43 59 10 00
E-mail: socialhandicap@htk.dk 

Du kan søge om støtten via Høje-Taastrup Kommune.

 

Fra du henvender dig til Høje-Taastrup Kommune med et ønske om længerevarende botilbud, kan du forvente, at der går op til 12 uger, inden kommunen afgør, om du får et længerevarende botilbud.

Formålet med støtten er at sikre, at du får en sammenhængende og helhedsorienteret hjælp og støtte sådan at du får mulighed for at bruge, udvikle og vedligeholde dine evner bedst muligt samtidig med at du får dækket dit behov for pleje, omsorg og behandling. 

Høje-Taastrup Kommune foretager en konkret og individuel vurdering af dine ressourcer og dit behov for støtte.

Ved vurderingen lægger Høje-Taastrup Kommune vægt på, 

  • At du har behov for omfattende hjælp til almindelige daglige funktioner eller pleje, omsorg eller behandling i en sådan grad at dette ikke kan ydes i din egen bolig, og at du er afhængig af, at andre klarer dagligdagens opgaver sammen med dig.
  • At du har behov for en fysisk ramme for at kunne vedligeholde, udvikle eller undgå tab af fysiske og psykiske færdigheder. 
  • At du har brug for støtte på forskellige tidspunkter hele døgnet. 
  • At din funktionsnedsættelse er kompleks, og der er behov for en længerevarende tværfaglig indsats. 
  • At dit funktionsniveau er afdækket og hvor din fysiske og/eller psykiske tilstand vurderes varig og at du ikke inden for en kortere periode kan optræne færdigheder, der gør dig i stand til at bo i selvstændig bolig. 
  • Du har en foranstaltningsdom til ophold i botilbud 
  • At du ikke kan få dækket dit behov på anden vis

Et længerevarende botilbud kan du få tilbudt både efter servicelovens § 108 samt almenboliglovens § 105 med socialpædagogisk støtte efter servicelovens §85. Du får adgang til de samme ydelser og støtte uanset om det er det ene eller anden type tilbud. 

Den støtte, du får i et længerevarende botilbud, tager udgangspunkt i din situation og din aktuelle funktionsevne. 

Omfanget af din støtte afhænger af dit behov. Der ydes i udgangspunkt støtte alle ugens dage.

Du og din sagsbehandler udarbejder et overordnet mål med den indsats du får, som skal fungere som pejlemærke undervejs. Det kalder vi indsatsformålet. Indsatsformålet er i videst muligt omfang baseret på dine ønsker, håb og drømme. 

Ud fra indsatsformålet laver du i samarbejde med din sagsbehandler et eller flere indsatsmål, som skal hjælpe dig på vej.

På et længerevarende botilbud kan du bl.a. få pleje og omsorg, og støtte til at vedligeholde, optræne og udvikle evnen til at klare almindelige dagligdagsopgaver. Fx 

  • At skabe struktur i din hverdag, så du f.eks. kan få eller fastholde en tilknytning til uddannelse, beskæftigelse eller anden aktivitet
  • At mestre din funktionsnedsættelse eller din sygdom, så du f.eks. selv husker og håndterer din medicin
  • At indgå i sociale sammenhænge
  • At komme til læge og i tandlægebehandling
  • At planlægge og styre din økonomi
  • At forstå og handle på den post du modtager, både fysisk og digital post
  • At indgå i netværk
  • At købe ind og lave mad
  • At håndtere din personlige hygiejne
  • At rydde op, gøre rent og vaske tøj
  • Ledsagelse 

Nogle aktiviteter indgår ikke i et længerevarende botilbud. 
Det er som udgangspunkt:

  • Støtte til at du kan deltage i dine selvvalgte fritidstilbud
  • Kørselsordning
  • Ledsagelse til selvvalgte ferierejser, kulturelle tilbud og større familiearrangementer 

Når du bor i et længerevarende botilbud og har behov for hjælp efter sundhedsloven, skal du have din egen praktiserende læge og tandlæge og du kan benytte dig af fysioterapeuter, speciallæger m.fl. på lige fod med alle andre. I de tilfælde, hvor du får et midlertidigt botilbud med et behandlingsmæssigt og/eller optræningsmæssigt sigte, kan sundhedsfagligt personale dog være en del af det helhedsorienterede tilbud til dig. 

Du har selv ansvar for at tegne ansvars- og indbo-/familieforsikring.

Et tilbud efter servicelovens §108:

Høje-Taastrup Kommune betaler en døgntakst for dit ophold. Der vil almindeligvis være en egenbetaling for opholdet, som dækker ophold og forbrugsudgifter (el, vand og varme). Egenbetalingen vil blive fastsat på grundlag af boligens omkostninger og din indtægt, i overensstemmelse med reglerne herom i BEK nr 1387 af 12/12/2006.
Der kan også være en række valgfrie ydelser, som botilbuddet stiller til rådighed, f.eks. kost og rengøring, som du kan vælge at tilkøbe. 

Høje-Taastrup Kommune fastsætter din betaling for opholdet ud fra en vurdering af dine indtægter og boligens omkostninger. Som udgangspunkt vil du blive opkrævet betaling fra det tidspunkt, hvor tilbuddet står til disposition for dig. Din betalingsforpligtelse ophører, når du fraflytter botilbuddet. Egenbetalingen genberegnes årligt, og at hvis egenbetalingen stiger grundet stigninger i driftsudgifterne, har du som beboer krav på 2 måneders varsel.


Et botilbud efter almenboliglovens §105 med støtte efter Servicelovens §85:

Du får en lejekontrakt og betaler husleje i henhold til lejekontrakten. Du skal betale et indskud og du kan søge om beboerindskudslån efter boligstøttelovens §§ 55 og 56. Du kan også søge om boligstøtte, jf. boligstøttelovens § 1 mv. 

Du betaler ikke for den socialpædagogiske støtte du får i forbindelse med tilbuddet.

I begge typer botilbud betaler du for egne udgifter i forbindelse med aktiviteter og transport.

Når du er visiteret til et længerevarende botilbud, har du som udgangspunkt ret til frit at vælge botilbuddet. Det er en betingelse, at tilbuddet svarer fagligt og økonomisk til det tilbud, som Høje-Tastrup Kommune peger på.  Høje-Taastrup Kommune inddrager hensyn til hvor du bor, hvor dit netværk er og hvad dit økonomiske råderum er samt prisen på tilbuddet. 

Som udgangspunkt peger Høje-Taastrup Kommune på kommunes egne tilbud eller lokalt forankrede leverandører, hvis de er kvalitetsmæssigt og økonomisk konkurrencedygtige, men kommunen kan vælge at pege på private botilbud eller botilbud i andre kommuner.

Botilbuddet skal være godkendt af Socialtilsynet og registreret på Tilbudsportalen. 

Din sagsbehandler følger løbende op på, om du får den støtte, du har behov for. Opfølgningen vil ske ud fra, hvor du er i dit liv og altid i samarbejde med dig. Vi følger op på, om den støtte du får hjælper dig i retning af at kunne leve dit liv mere selvstændigt, eller om der er behov for at gøre noget andet.

Opfølgningen er væsentlig i forhold til at sikre, at du får den støtte, som du er visiteret til, og at du oplever, at du arbejder med de mål, der skal til for at kunne mestre dit liv med de forudsætninger, du har. 

Du kan klage mundtligt eller skriftligt, og din sagsbehandler kan hjælpe dig, hvis du har brug for det. 

Du skal oplyse, hvad i afgørelsen, du er utilfreds med, og du kan også oplyse, hvorfor du er utilfreds med afgørelsen, men det er ikke et krav. 

Vi vil på baggrund af din klage, genvurdere afgørelsen, og hvis vi ikke ændrer afgørelsen, sender vi den til viderebehandling i Ankestyrelsen.

Din klage skal stiles til:
Høje-Taastrup Kommune
Social- og Handicapcentret
Høje-Taastrup Kommune
Bygaden 2 
2630 Taastrup

E-mail: socialhandicap@htk.dk 
Tlf. nr.: 43 59 16 90

Det fremgår af servicelovens § 108 at:

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde ophold i boformer, der er egnet til længerevarende ophold, til personer, som på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har behov for omfattende hjælp til almindelige, daglige funktioner eller pleje, omsorg eller behandling, og som ikke kan få dækket disse behov på anden vis.

Stk. 2. Personer, som modtager tilbud efter stk. 1, og som ønsker at flytte til en anden kommune, har ret til et tilsvarende tilbud i en anden kommune. Det er en forudsætning, at den pågældende opfylder betingelserne for at blive optaget i både fraflytningskommunen og tilflytningskommunen.

Stk. 3. Retten til frit valg efter stk. 2 omfatter ret til, at ens ægtefælle, samlever eller registrerede partner fortsat kan indgå i husstanden. Hvis en person ønsker, at en ægtefælle, samlever eller registreret partner fortsat skal indgå i husstanden, skal det tilbud, der gives efter stk. 1, være egnet til to personer. Hvis den pågældende person med handicap eller sindslidelse, jf. stk. 2, dør, har den efterlevende person ret til at blive boende.

Stk. 4. Har en borger ophold i et tilbud efter stk. 1, kan kommunalbestyrelsen gøre en afgørelse om visitation til en særlig plads på psykiatrisk afdeling, jf. § 42 b, stk. 1, i lov om anvendelse af tvang i psykiatrien, betinget af, at borgeren samtykker i opsigelse af borgerens bolig i tilbuddet efter stk. 1.

Stk. 5. Social- og indenrigsministeren fastsætter i en bekendtgørelse nærmere regler om betingelserne for at få tilbud om boform efter stk. 2, og i hvilket omfang bestemmelsen i stk. 2 skal finde anvendelse for personer, der optages i et bestemt botilbud uden samtykke efter § 129 a.
Stk. 6. Social- og indenrigsministeren fastsætter i en bekendtgørelse nærmere regler om pligt for en region eller en eller flere kommuner til at modtage personer med bopæl på Færøerne og personer med bopæl i Grønland i boformer, der er omfattet af stk. 1.

Stk. 7. Social- og indenrigsministeren fastsætter i en bekendtgørelse regler om særlige sikkerhedsforanstaltninger i boformer, der er omfattet af stk. 1, og om pligt for en region eller en eller flere kommuner til at modtage personer i de boformer, der er omfattet af stk. 1, når disse personer

  1. efter retskendelse skal underkastes mentalundersøgelse,
  2. i henhold til dom eller kendelse skal anbringes i en boform for personer med betydelig nedsat psykisk funktionsevne eller undergives tilsyn, herunder med mulighed for administrativ anbringelse, eller
  3. som vilkår for tiltalefrafald eller prøveløsladelse skal anbringes i en boform for personer med betydelig nedsat psykisk funktionsevne eller undergives tilsyn, herunder med mulighed for administrativ anbringelse.

Botilbud efter Almenboliglovens §105 og Servicelovens §85

Bolig til personer med særlige behov efter Almenboligloven § 105 med tilknyttet socialpædagogiskstøtte efter Servicelovens § 85 kan også anvendes til borgere i målgruppen til tilbud efter Servicelovens § 108. 

Det fremgår af Almenboliglovens § 105 at:

Kommunalbestyrelsen drager omsorg for, at der i nødvendigt omfang tilvejebringes almene ældreboliger, der kan udlejes til ældre og personer med handicap, som har særligt behov for sådanne boliger. 

Og efter Servicelovens § 85  her skal Kommunalbestyrelsen tilbyde hjælp, omsorg eller støtte samt optræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.

 

Se også kvalitetsstandard om socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85.  

 

Godkendt af Byrådet d. 27.04.2021

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Rådhusets åbningstider

Rådhusets lukkedage

Genveje