Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Støtte og omsorg Voksne med behov for støtte Kvalitetsstandard for merudgifter efter servicelovens § 100

Kvalitetsstandard for merudgifter efter servicelovens § 100

Find information om

Tilbuddet om dækning af merudgifter henvender sig til dig, som er mellem 18 år og folkepensionsalderen og har en varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. På grund af denne funktionsnedsættelse har du behov for væsentlige hjælpeforanstaltninger for at din dagligdag fungerer. Det giver dig nogle merudgifter, som andre borgere uden funktionsnedsættelser ikke har, og de merudgifter kan du få dækket, hvis ikke de dækkes af anden lovgivning.

Du kan også få dækket merudgifter i de tilfælde, hvor du får særlig kost eller særlig medicin, hvis det er så væsentligt for dig, at du ville være akut livstruet eller i umiddelbar risiko for væsentlig og varig nedsat funktionsevne, hvis du undlod at spise den særlige kost eller tage din medicin. 

Hvis du mener, du har behov for at få dækket merudgifter eller du vil vide mere, så kan du kontakte Høje-Taastrup Kommune på:

Telefon: 43 59 10 00
E-mail: socialhandicap@htk.dk 

Du kan søge om støtten via Høje-Taastrup Kommune eller du kan ansøge digitalt via www.borger.dk ved brug af dit MitID. 

Fra du henvender dig til Høje-Taastrup Kommune med et ønske om dækning af merudgifter, kan du forvente, at der går op til 12 uger, inden kommunen afgør, om du får tildelt støtten.

Formålet med dækning af merudgifter er, at kommunen kompenserer dig for de merudgifter, du har, som følge af din funktionsnedsættelse, så du kan leve et liv som andre borgere uden funktionsnedsættelse på samme alder og i samme livssituation som dig. Kommunen skal dække de nødvendige merudgifter, du har, for at din dagligdag fungerer. 

Høje-Taastrup Kommune foretager en konkret og individuel vurdering af dine ressourcer og dit behov for støtte. 

Kriterierne for at Høje-Taastrup Kommune kan dække dine merudgifter er:

  • At udgiften er en nødvendig, direkte og følge af din nedsatte funktionsevne.
  • At det er udgifter, som du ikke ville have haft eller som ville have været mindre, hvis du ikke havde haft en nedsat funktionsevne.
  • At udgiften ikke kan dækkes efter andre paragraffer.
  • At du skal afholde udgifter på linje med, hvad andre på samme alder og i samme livssituation har, og derfor kompenseres for de udgifter, der ligger derudover. 

For at være berettiget til merudgifter skal du være:

  • mellem 18 år og folkepensionsalderen eller
  • have udsat/opsagt din folkepension eller

Hvis du modtager førtidspension og din førtidspensionssag blev påbegyndt før den 1. januar 2003, er det desuden et krav at du skal være bevilliget kontant tilskud eller borgerstyret personlig assistance efter § 95 eller § 96 i serviceloven.

Du kan få dækket dine nødvendige merudgifter uanset hvordan du bor, det vil sige også, hvis du bor i botilbud eller bofællesskab. 

Hvilke merudgifter Høje-Taastrup Kommune kan dække er afhængigt af dine individuelle forhold. Der kan være tale om udgifter til mange forskellige ting og i mange forskellige situationer afhængigt af dig og dine behov. 

Høje-Taastrup Kommune dækker merudgifter, hvis kriterierne i lovgivningen er opfyldt. Hvis du opfylder kriterierne, beregner din sagsbehandler en ydelse, som skal dække dine nødvendige merudgifter. 

Du får som udgangspunkt ydelsen som en kontantydelse, men i visse tilfælde kan du få ydelsen som naturalhjælp. Det kan være, hvis kommunen betaler en virksomhed for at ordne din have i stedet for, at du selv får penge til at betale nogen for at gøre det. Udgiften til naturalhjælpen modregnes den ydelse du evt. får udbetalt til at dække andre merudgifter. 

Høje-Taastrup Kommune fastsætter din ydelse på baggrund af størrelsen af dine sandsynliggjorte eller dokumenterede nødvendige merudgifter som følge af din funktionsnedsættelse. 

Du kan få en ydelse til at dække dine nødvendige merudgifter, hvis de sandsynliggjorte merudgifter udgør minimum 7.296 kroner årligt (sats for 2024). 

På baggrund af de sandsynliggjorte merudgifter udmåles der en månedlig merudgiftsydelse efter følgende regler: 

  • Er dine sandsynliggjorte merudgifter på 608 kr. til 1.707 kr. månedligt udgør tilskuddet et standardbeløb på 1.138 kr.
  • Er dine sandsynliggjorte merudgifter på 1.707 kr. til 2.846 kr. månedligt udgør tilskuddet et standardbeløb på 2.277 kr.
  • Overstiger de godkendte merudgifter 2.846 kr. månedligt, skal du have fuld dækning af faktiske merudgifter og udgiften skal dokumenteres. 

Satserne for merudgifter og tilskud satsreguleres hvert år. De indarbejdede satser er for 2024. 

Du kan få en enkeltstående merudgiftsydelse enten hvis:

  • Du har en løbende merudgiftsydelse i forvejen eller
  • Enkeltydelsen overstiger minimumssatsen på 7.296 kr.

Ved udmåling af ydelsen vil der altid være tale om en konkret individuel vurdering.

Ved udmåling af ydelsen vil der altid være tale om en konkret individuel vurdering.

Eksempler på merudgifter kan være:

  • Medicin – hjælp til egenbetalingen af medicin, der ikke er dækket af sygesikringen
  • Nødvendige håndsrækninger, f.eks. vinduespudsning, græsslåning, klipning af hæk og snerydning. 
  • Befordring i de tilfælde, at det ikke dækkes af anden lovgivning
  • Beklædning, hvis du har behov for særligt udformet tøj eller ekstra tøj på grund af slid.
  • Ekstra tøjvask
  • Forhøjede udgifter til f.eks. bolig, forsikringer, nødvendige sports- eller fritidsaktiviteter
  • Nødvendig diætkost, hvis der ligger dokumentation for, at ophør med diætkosten vil være akut livstruende eller medføre en umiddelbar risiko for væsentlig og varig funktionsnedsættelse.
  • Druesukker, hvis det er nødvendigt for din sukkerregulering.
  • Sondeernæring, hvis du samtidig også spiser almindelig kost eller hvis det er dyrere end almindelig kost. 

Nogle udgifter kan ikke dækkes efter servicelovens § 100. Det er som udgangspunkt udgifter der er dækket af anden lovgivning eller din egenbetaling for ydelser, som du får ud fra andre bestemmelser i serviceloven. 

Eksempler kan være: 

  • Praktisk og personlig bistand (hjemmehjælp) 
  • Ledsagelse eller anden personstøtte (socialpædagogisk) 
  • Alle hjælpemidler 
  • Udgifter der følger af at bruge et hjælpemiddel efter §§ 112-114 (driftsudgifter) 
  • Behandling (f.eks. fodterapi, tandpleje, fysioterapi, akupunktur m.v.) 
  • Behandlingsredskaber 
  • Egenbetaling efter andre bestemmelser i den sociale lovgivning 
  • Medicinudgifter, som ikke vedrører den/de lidelser eller funktionsnedsættelse, hvortil du er fundet berettiget til merudgiftsydelse 
  • Frivillige forsikringer.

Du kan få dækket nødvendige merudgifter. For nogle ydelser kan der blive tale om at fratrække de udgifter, som du alligevel ville have haft, uanset om du har en nedsat funktionsevne eller ej. Det er f.eks. forsikringer, befordring, beklædning, fritidsinteresser og bolig. Her vil der være egenbetaling svarende til det andre mennesker på din alder og i din livssituation har. 

Din sagsbehandler følger løbende op, men du har pligt til at kontakte os, hvis der sker ændringer i dit behov. 

Hvis dit behov bliver større og du kontakter os herom, vil vi senest genberegne din merudgiftsydelse et år efter sidste fastsættelse, og du vil så få udbetalt forskellen med tilbagevirkende kraft fra dengang stigningen fandt sted.

Dette gælder ikke for helt nye merudgifter, som der kan søges med det samme og som udbetales fra det tidspunkt du ansøger om dem.

Høje-Taastrup Kommune.

Du kan klage mundtligt eller skriftligt, og din sagsbehandler kan hjælpe dig, hvis du har brug for det. 

Du skal oplyse, hvad i afgørelsen, du er utilfreds med, og du kan også oplyse, hvorfor du er utilfreds med afgørelsen, men det er ikke et krav. 

Høje-Taastrup Kommune vil på baggrund af din klage genvurdere afgørelsen, og hvis vi ikke ændrer afgørelsen, sender vi den til viderebehandling i Ankestyrelsen.

Din klage skal stiles til:
Høje-Taastrup Kommune
Social- og Handicapcentret
Team Myndighed
Bygaden 2 
2630 Taastrup

Telefon: 43 59 16 90
E-mail: socialhandicap@htk.dk 

§ 100 – Dækning af nødvendige merudgifter

Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem det fyldte 18. år og folkepensionsalderen, jf. § 1 a i lov om social pension, med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der efter § 15 a i lov om social pension har opsat udbetalingen af folkepensionen. Det er en betingelse, at merudgiften er en konsekvens af den nedsatte funktionsevne og ikke kan dækkes efter anden lovgivning eller andre bestemmelser i denne lov.

Stk. 2. Udmålingen af tilskuddet sker på grundlag af de sandsynliggjorte merudgifter for den enkelte, f. eks merudgifter til individuel befordring, håndsrækninger og fritidsaktiviteter.

Stk. 3. Tilskud til nødvendige merudgifter kan ydes, når de sandsynliggjorte merudgifter udgør mindst 6.408 kr. pr. år svarende til 534 kr. pr. måned. Tilskuddet udgør et standardbeløb på 1.000 kr. pr. måned, hvis de sandsynliggjorte merudgifter er i intervallet 534 kr.-1.500 kr. om måneden, og et standardbeløb på 2.000 kr. pr. måned, hvis de sandsynliggjorte merudgifter er i intervallet 1.501 kr.-2.500 kr. om måneden. Kan borgeren dokumentere merudgifter på over 2.500 kr. pr. måned, ydes tilskuddet med et beløb svarende til de faktiske merudgifter.

Stk. 4. Social- og indenrigsministeren fastsætter i en bekendtgørelse regler om, hvilke udgifter der kan ydes hjælp til, og betingelserne herfor, herunder nærmere regler om personkredsen for merudgiftsydelsen.

Stk. 5. Personer, der modtager pension efter § 14 i lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v., er ikke berettiget til ydelser efter denne bestemmelse, medmindre de tillige er bevilget kontant tilskud efter § 95 eller borgerstyret personlig assistance efter § 96.

Godkendt af Byrådet d. 27.04.2021

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Rådhusets åbningstider

Rådhusets lukkedage

Genveje