Skip til hoved indholdet

Kvalitetsstandard for krisecentre efter serviceloven § 109

Kan du modtage støtten?

Du skal være fyldt 18 år, for at få midlertidigt ophold i et krisecenter.  

Du kan få midlertidigt ophold i et krisecenter, hvis du har været udsat for vold, trusler om vold eller tilsvarende krise i relation til dine familie- og samlivsforhold. Du kan tage dine børn med på krisecenter.

Ophold på krisecentre er også et tilbud til mænd. I fald du som mand indskrives på et krisecenter, så vil indskrivelsen ske efter ophold på forsorgshjem efter servicelovens
§ 110.

Det er en betingelse, at du har lovligt ophold i Danmark.

Du er ikke i målgruppen, hvis der udelukkende er tale om akut bolignød.


Hvordan kontakter du os/søger støtte?

Du kan frit tage ophold på et hvilket som helst krisecenter, såfremt forstanderen på krisecentret træffer beslutning om, at du og dine eventuelle børn, kan tage ophold.

Du kan selv henvende dig til krisecentret, hvis du mener, at du har behov for at bo midlertidigt på et krisecenter. Du behøver ikke kontakte Høje-Taastrup Kommune, men du er velkommen til at kontakte kommunen for at få råd og vejledning, for at få hjælp til at finde et krisecenter eller for at få sagsbehandlerens vurdering af, om et krisecenter er det rette tilbud til dig.

Du kan ringe eller du kan sende en mail.

Telefon: 43 59 10 00

E-mail: socialhandicap@htk.dk

Krisecentret skal give Høje-Taastrup Kommune besked senest tre dage efter du har taget ophold, samt give besked senest tre dage efter du er flyttet ud.


Hvad er sagsbehandlingstiden?

Når du kontakter et krisecenter, vurderer krisecentret samme dag, om du kan få et midlertidigt ophold på krisecentret.

Hvis krisecentret vurderer, at du ikke kan få et ophold, fordi du ikke er i målgruppen eller på grund af pladsmangel, vejleder krisecentret om andre relevante tilbud.

Du kan være anonym, når du henvender dig til et krisecenter, og personalet har tavshedspligt. Du kan kontakte krisecentret via telefon eller ved at tage direkte ud til krisecentret, på et hvilket som helst tidspunkt af døgnet. 


Hvad er formålet med støtten?

Formålet med støtten er, at du, som er er voldstruet eller voldsramt, får midlertidigt husly og beskyttelse til dig selv og dine børn.


Hvad er kriterierne?

Krisecentret eller Høje-Taastrup Kommune foretager en konkret og individuel vurdering af dine ressourcer og dit behov for støtte.


Hvad indgår i støtten?

Krisecentret skal give støtte og omsorg til dig og dine eventuelle børn. Krisecentret yder kun støtte i begrænset omfang og støtten til børnene varetages derudover af Familie- og Dagtilbudscentret i Høje-Taastrup Kommune.

Det er målet, at du gennem opholdet kommer ud af din krisesituation og bliver styrket i egne valg og i at skabe og fastholde et liv uden vold eller trusler om vold.

Opholdets længde tilpasses dine individuelle behov, men bør kun i særlige tilfælde vare længere end tre til seks måneder.

Indledende og koordinerende rådgivning

Du tilbydes indledende og koordinerende rådgivning, som skal hjælpe til, at du og dine eventuelle børn kan få en ny og mere stabil tilværelse. I Høje-Taastrup Kommune er den indledende og koordinerende rådgivning ét samlet forløb, og som udgangspunkt vil det være den samme sagsbehandler, du samarbejder med. Ansvaret for den indledende og koordinerende rådgivning ligger hos Myndighed på socialområdet. Hvis du har børn med på krisecentret, vil sagsbehandleren sørge for et tæt samarbejde med kommunens Familie- og Dagtilbudscentret.

Den indledende rådgivning:

Den indledende rådgivning starter hurtigst muligt efter, at Høje-Taastrup Kommune er blevet orienteret om din optagelse i krisecentret. En del af den indledende rådgivning handler om at afdække dine behov for støtte. Du bliver også introduceret til indholdet i den koordinerende rådgivning, og du og din sagsbehandler snakker om, hvordan den koordinerende rådgivning bedst kan hjælpe dig til at skabe en stabil tilværelse. Derudover får du også vejledning om, hvor du kan henvende dig i tilfælde af, at du uplanlagt flytter fra krisecentret.

Den koordinerende rådgivning: 

Den koordinerende rådgivning går i gang, inden du flytter fra krisecentret og fortsætter efter, du er flyttet ind i din egen bolig. Den koordinerende rådgivning sørger for, at du og dine eventuelle børn får den rette kommunale støtte, og at du får styr på det praktiske i din egen bolig. Du aftaler med din sagsbehandler, hvad du skal have støtte til, for eksempel støtte om bolig, job, uddannelse, dagtilbud, sundhedstilbud etc.

Varighed og omfang af den koordinerende rådgivning bevilges efter dit behov. Som udgangspunkt bevilger Høje-Taastrup Kommune koordinerende rådgivning i maksimalt 6 måneder.

Den indledende og koordinerende rådgivning ophører, hvis du flytter sammen med den voldelige partner igen.

Psykologbehandling

Høje-Taastrup Kommune skal tilbyde psykologbehandling til børn, der ledsager deres mor på krisecentret, uanset opholdsvarigheden. Det er krisecentret, som sørger for opstart af psykologbehandlingen under opholdet eller i umiddelbar forlængelse heraf.

Psykologbehandlingen udføres af en autoriseret psykolog og har et omfang på mindst 4 timer og op til 10 timer afhængigt af barnets behov. Psykologbehandlingen skal supplere eventuelle andre ydelser, som Høje-Taastrup Kommune kan bevilge.


Hvad indgår ikke i støtten?

Transportudgifter til og fra krisecentret indgår ikke i støtten.


Hvad koster det?

Når du opholder dig på et krisecenter, skal du som udgangspunkt betale for logi med 97,30 kr. pr. døgn (2024-niveau). Hvis du har huslejeudgifter til egen bolig under opholdet, betaler du som udgangspunkt ikke for logi på krisecentret.

Der kan være betaling for kost på krisecentret, afhængigt af, om beboerne selv er ansvarlige for maden.


Hvem leverer støtten?

Du kan frit henvende dig på alle landets krisecentre, som selv visiterer til tilbuddet. Høje-Taastrup Kommune har også mulighed for at henvise til krisecentre.

Tilbuddet skal fremgå af Tilbudsportalen.


Hvornår og hvordan følger vi op?

Senest to uger efter, at Myndighed på socialområdet har fået kendskab til dit ophold på et krisecenter, vil sagsbehandleren følge op på dit ophold og foretage en vurdering af den fremtidige indsats i samarbejde med dig.

Du tilbydes en handleplan. Sagsbehandleren vil sammen med dig følge op på, om du får den hjælp og støtte, du har behov for, og om støtten hjælper dig i retning af at kunne leve dit liv mere selvstændigt, eller om der er behov for at gøre noget andet.

Hvis du og din sagsbehandler vurderer det relevant med yderligere støtte efter krisecenteropholdet, vil der efterfølgende bliver udarbejdet en udredning heraf.

Høje-Taastrup Kommune har en forventning om, at du aktivt samarbejder om at afklare din fremtidige boligsituation, hvis du ikke har en bolig eller har behov for en ny bopæl.


Hvilke klagemuligheder har du?

Du kan klage til Ankestyrelsen om forstanderens afgørelse om optagelse eller udskrivelse fra krisecenteret. Det betyder, at Ankestyrelsen kan tage stilling til de retlige spørgsmål, der ligger til grund for forstanderens afgørelse om din optagelse og/eller udskrivning. 

Du kan derudover klage mundtligt eller skriftligt til Høje-Taastrup Kommune om din afgørelse om egenbetaling, og krisecentret kan hjælpe dig, hvis du har brug for det. Du skal oplyse, hvad i afgørelsen, du er utilfreds med, og du kan også oplyse, hvorfor du er utilfreds med afgørelsen, men det er ikke et krav.

Kommunen skal overveje deres beslutning igen. Hvis kommunen fortsat mener det samme, skal de sende din klage til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen skal se på din klage og træffe en afgørelse.

Din klage skal stiles til:

Høje-Taastrup Kommune
Social- og Arbejdsmarkedscentret 
Rådhusstræde 1 
2630 Taastrup
E-mail: socialhandicap@htk.dk
Tlf. nr.: 43 59 16 90


Hvad siger loven om krisecentre?

​Det fremgår af servicelovens § 109 at;

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde midlertidigt ophold i boformer til kvinder, som har været udsat for vold, trusler om vold eller tilsvarende krise i relation til familie- eller samlivsforhold. Kvinderne kan være ledsaget af børn, og de modtager under opholdet omsorg og støtte.


Revideret og godkendt

Godkendt af Byrådet den 13. december 2023.

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Genveje