Skip til hoved indholdet

Kvalitetsstandard for midlertidige aflastningsophold på Kløverhuset efter servicelovens § 84, stk. 2

Du kan søge om et midlertidigt aflastningsophold udenfor hjemmet på Kløverhuset.  

Du skal være fyldt 18 år og have en psykisk funktionsnedsættelse og/eller sociale problemer og have et særligt behov for omsorg og pleje i en periode.

Der er tvivl, om du kan blive i eget hjem, eller om hvor meget du selvstændigt kan klare i din dagligdag. Det kan også være et tilbud til dig, der oplever væsentlige ændringer i dit behov for hjælp, eller hvis dit behov for hjælp har fået en mere uforudsigelig karakter. 

Det kan f.eks. være hvis:

  • Du er færdigbehandlet på en psykiatrisk afdeling og ikke kan udskrives til eget hjem.
  • Du har brug for afklaring af, om du kan klare dig med støtte i eget hjem eller om du har brug for et botilbud.
  • Du har brug for midlertidig omsorg og pleje, stabilisering eller rehabilitering.

Der bevilges også midlertidigt aflastningsophold til ældre borgere der har brug for en specialiseret aflastningsplads og borgere der ikke kan støttes i eget hjem efter et hospitalsophold. Se kvalitetsstandarderne her: Kvalitetsstandarder | Høje-Taastrup Kommune (htk.dk) 

Du er velkommen til at henvende dig, hvis du vil vide mere, eller hvis du mener, du har behov for et midlertidigt aflastningsophold.

Du kan ringe eller du kan sende en mail.

Telefon: 43 59 10 00

E-mail: socialhandicap@htk.dk

Du kan søge om støtten via Høje-Taastrup Kommune.

Der kan gå op til 20 hverdage fra du henvender dig, inden Høje-Taastrup Kommune afgør, om du kan få et midlertidigt aflastningsophold.

Formålet med støtten er, at du finder ud af, hvad du kan og hvad du har brug for støtte til for at leve et almindeligt hverdagsliv. Samtidig får du dækket dit behov for pleje, omsorg og behandling.

Under dit ophold kan du også udvikle konkrete færdigheder, så du kan leve så aktivt og selvstændigt et liv som muligt efter dit ophold. 

Høje-Taastrup Kommune foretager en konkret og individuel vurdering af dine ressourcer og dit behov for støtte.

Der lægges vægt på, at:

  • Du er fyldt 18 år, og har en nedsat psykisk funktionsevne og/eller sociale problemer.
  • Du er som udgangspunkt selv i stand til at bevæge dig fra aflastnings-/afklaringsboligen til fællesrummet i bomiljøet Kløverhuset.
  • Du kommer fra eget hjem, dine forældres hjem eller forsorgshjem. Det vil sige, at du som udgangspunkt ikke er hjemløs. 

Du og din sagsbehandler udarbejder en overordnet plan med den indsats, du får. Planen skal i videst muligt omfang baseres på dine ønsker, håb og drømme.

Omfanget af din støtte og længden på dit midlertidige aflastningsophold afhænger af dine behov.

Et ophold varer som udgangspunkt mellem 3 og 6 måneder med mulighed for forlængelse efter en konkret og individuel vurdering. Efter et aflastningsophold skal du fraflytte boligen.

I et midlertidigt aflastningsophold kan du som udgangspunkt få følgende støtte:

  • Socialpædagogisk støtte og botræning
  • Omsorg
  • Socialt samvær
  • Socialpædagogisk ledsagelse
  • Medicinhåndtering

Vi er ambitiøse på dine vegne og tror på, at du selv skal være så aktiv som muligt under opholdet, og tage aktivt del i både træning og dagligdagens gøremål, derfor vil støtten primært være hjælp til selvhjælp.

Nogle aktiviteter indgår ikke i støtten.

Det er som udgangspunkt:

  • Døgnovervågning
  • Kørsel
  • Personlig og praktisk hjælp

Der kan være en egenbetaling til serviceudgifter til kost, vask og lignende. Som udgangspunkt beregner din sagsbehandler egenbetalingen på baggrund af din indkomst.

Høje-Taastrup Kommune opkræver ikke egenbetaling, hvis du samtidig modtager hjælp efter servicelovens §§ 41, 42, 96 eller 100, som det er fastlagt af Bekendtgørelse om betaling for generelle tilbud og for tilbud om personlig og praktisk hjælp m.v. efter servicelovens §§ 79, 83 og 84 (Bekendtgørelse nr. 1576 af 27 december 2014).

Høje-Taastrup Kommune visiterer til kommunens egne midlertidige aflastningspladser, som er placeret i kommunens bomiljø Kløverhuset på Rugvænget 2 i Taastrup. 

Støtten leveres af personalet på Kløverhuset, som alle har uddannelse og erfaring inden for det sociale område. 

Du har ikke frit valg af midlertidigt aflastningsophold.

Sagsbehandleren vil sammen med dig følge op på, om du får den hjælp og støtte, du har behov for, og om støtten hjælper dig i retning af at kunne leve dit liv mere selvstændigt, eller om der er behov for at gøre noget andet.

Det vil være en konkret vurdering, hvornår og hvor ofte, I følger op.

Du kan klage mundtligt eller skriftligt, og din sagsbehandler kan hjælpe dig, hvis du har brug for det. Du skal oplyse, hvad i afgørelsen, du er utilfreds med, og du kan også oplyse, hvorfor du er utilfreds med afgørelsen, men det er ikke et krav.

Kommunen skal overveje deres beslutning igen. Hvis kommunen fortsat mener det samme, skal de sende din klage til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen skal se på din klage og træffe en afgørelse.

Din klage skal stiles til:
Høje-Taastrup Kommune
Social- og Arbejdsmarkedscentret 
Rådhusstræde 1 
2630 Taastrup
E-mail: socialhandicap@htk.dk
Tlf. nr.: 43 59 16 90

Det fremgår af servicelovens § 84, stk. 2 at;

Kommunalbestyrelsen kan efter § 84, stk. 2, tilbyde et midlertidigt ophold til personer, der i en periode har et særligt behov for omsorg og pleje.
Kommunalbestyrelsen har således ikke, som efter § 84, stk.1, pligt til at tilbyde et ophold.

Godkendt af Byrådet den 24. maj 2023

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Genveje