Kvalitetsstandard for specialiserede behandlingstilbud efter Servicelovens § 102
Læs om:
Du kan søge om et specialiseret behandlingstilbud.
Du skal være fyldt 18 år og have en betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og/eller særlige sociale problemer.
Derudover skal du have brug for en særlig indsats, som ikke kan dækkes af det sædvanlige behandlingssystem efter anden lovgivning.
Du er velkommen til at henvende dig, hvis du vil vide mere, eller hvis du mener, du har behov for et specialiserede behandlingstilbud.
Du kan ringe eller du kan sende en mail.
Telefon: 43 59 10 00
E-mail: socialhandicap@htk.dk
Du kan søge om støtten via Høje-Taastrup Kommune.
Der kan gå op til 8 uger fra du henvender dig, til Høje-Taastrup Kommune afgør, om du kan få et specialiseret behandlingstilbud.
Formålet med støtten er, at du kan få den hjælp, der er nødvendig, så du kan bevare eller forbedre dine fysiske, psykiske eller sociale funktioner.
Høje-Taastrup Kommune foretager en konkret og individuel vurdering af dine ressourcer og dit behov for støtte.
Kriterierne er:
- Du skal have en betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.
- Du kan modtage støtten, når det er nødvendigt for at bevare eller forbedre dine fysiske, psykiske eller sociale funktioner.
- Du skal have behov for en ganske særlig behandling, specialviden eller en særlig indretning af behandlingstilbuddet.
- Det er et krav, at behandlingen ikke kan tilbydes efter anden lovgivning.
- Din boform har ingen betydning for tildeling af ydelsen.
Omfanget af din støtte og længden på det specialiserede behandlingstilbud afhænger af dine behov. Du får som udgangspunkt forløb i op til 3 måneders varighed.
Der kan fx være tale om følgende behandling:
- Specialiseret fysio- og ergoterapi
- Psykologbehandling
- Specialiseret rehabiliteringsophold
- Psykoterapeutiske forløb
- Specialpsykiatriske forløb
Nogle aktiviteter indgår ikke i støtten.
Det er som udgangspunkt:
- Tilbud, du kan få bevilget efter anden lovgivning, f.eks. socialpædagogisk støtte efter § 85 eller træning efter § 86 i serviceloven.
- Behandling, der tilbydes af regionen eller staten, f.eks. specifik traumebehandling.
- Selvforståelseskurser og krops- og zoneterapi, da det ikke anses som behandling.
Høje-Taastrup Kommune betaler for dit behandlingstilbud.
Der er ingen egenbetaling i forbindelse med behandlingen, men transportudgifter til og fra behandlingen skal du selv afholde.
Du har ikke frit valg af leverandør.
Valg af leverandører sker i dialog med dig og leverandøren vælges med udgangspunkt i en konkret vurdering af kvalitet og pris.
Sagsbehandleren vil sammen med dig følge op på, om du får den hjælp og støtte, du har behov for, og om støtten hjælper dig i retning af at kunne leve dit liv mere selvstændigt, eller om der er behov for at gøre noget andet.
Det vil være en konkret vurdering, hvornår og hvor ofte, I følger op.
Du kan klage mundtligt eller skriftligt, og din sagsbehandler kan hjælpe dig, hvis du har brug for det. Du skal oplyse, hvad i afgørelsen, du er utilfreds med, og du kan også oplyse, hvorfor du er utilfreds med afgørelsen, men det er ikke et krav.
Kommunen skal overveje sin beslutning igen. Hvis kommunen fortsat mener det samme, skal de sende din klage til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen skal se på din klage og træffe en afgørelse.
Din klage skal stiles til:
Høje-Taastrup Kommune
Social- og Arbejdsmarkedscentret
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup
E-mail: socialhandicap@htk.dk
Tlf. nr.: 43 59 16 90
Det fremgår af servicelovens § 102 at Kommunalbestyrelsen kan ud over tilbud efter § 85 give tilbud af behandlingsmæssig karakter til dig med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer. Tilbuddet gives, når dette er nødvendigt med henblik på at bevare eller forbedre dine fysiske, psykiske eller sociale funktioner, og når dette ikke kan opnås gennem de behandlingstilbud, der kan tilbydes efter anden lovgivning.
Godkendt af byrådet den 19. april 2023.