Smart City
Høje-Taastrup Kommune arbejder aktivt med at implementere smarte digitale løsninger for at fremme bæredygtighed og energieffektivitet i kommunens bygninger. Gennem innovative teknologier og samarbejde skaber vi fremtidens grønne løsninger og sikrer samtidig en effektiv drift af kommunens ejendomme.
Fokus på Energioptimering og CO₂-reduktion
De stigende energipriser og krav om energireduktion, som blandt andet inkluderer det 19-graders energiregime regeringen satte i søen efter energikrisen, har været en drivkraft for Høje-Taastrup Kommunes arbejde med at reducere energiforbrug og CO₂-udledning i kommunale ejendomme. Gennem brugen af digitale løsninger monitorerer og optimerer vi energiforbruget, hvilket gavner både klimaet og økonomien.
IoT-teknologi som Grundlag for Smart Drift
Et centralt element i vores arbejde er brugen af LoRaWAN-teknologi – et kommunikationsnetværk, vi selv ejer og udbygger i samarbejde med andre kommuner. Netværket muliggør indsamling data fra sensorer i vores bygninger. Eksempler på anvendte teknologier inkluderer:
- Indeklima-sensorer: Leveret af et svensk sensor firma, disse sensorer måler bl.a. temperatur, luftfugtighed, co2 og lysniveauer. De er installeret på de fleste af kommunens skoler.
- Vinduesovervågning: Disse strips monitorerer om vinduer er åbne eller lukkede, hvilket sikrer mindre varmespild og sikre at skolen bliver låst helt af.
- Ultrasonisk vandmåling: Vandspild kan være både svært at opdage og en stor økonomisk byrde for kommunerne, men med hjælp fra datadrevne indsigter kan problemerne opdages hurtigt og billigt. Dette er kernen i GreenInsight-projektet, som har leveret imponerende resultater i blandt andet Høje-Taastrup kommune.
- EMU - Energimåler: Bi-målere på ventilationssystemer forbedre energieffektiviteten, reducere drift tiden og muliggøre hurtigere fejlidentifikation.
Datahåndtering med OS2iot
I samarbejde med Gate21, Erhvervsstyrelsen og partnere har vi udviklet OS2iot, en fællesoffentlig IoT-platform, som gør det muligt at samle, distribuere og analysere data fra forskellige sensorer. Dette giver os et detaljeret overblik over bygningernes drift og indeklima, så vi kan handle baseret på konkrete data og kvalificere beslutninger.
Samarbejde og Innovation
Et af de spændende resultater af vores arbejde er udviklingen af indeklimaproduktet Climify, der er skabt i samarbejde med DTU Compute og EU-projekter. Med Climify visualiserer vi data fra bygninger og anvender dem til at analysere indeklimaet, så vi kan optimere drift og sikre bedre trivsel for brugerne.
En Fremtid med Smarte Bygninger
Høje-Taastrup Kommunes fokus på Smart City-løsninger og grøn teknologi er et skridt mod en mere bæredygtig fremtid. Ved at investere i IoT-teknologier og datadrevet beslutningstagning bidrager vi til at skabe smartere, grønnere og mere effektive bygninger – til gavn for både miljøet og kommunens borgere.
Kontakt os for at høre mere om vores innovative løsninger og erfaringer med Smart City-udvikling.
Klima-afdelingen, By- og miljøcenter
Telefon: 43 59 10 00 | e-mail: bmc@htk.dk | Telefontider | Adresse
Brug sikker mail (Digital Post), hvis du sender følsomme eller fortrolige oplysninger.