10. klasse-elever sagde tak til deres erhvervsmentorer
Eleverne på Linie 10 har stort udbytte af deres sparring om job og uddannelse med mentorer fra erhvervslivet.
Ved en hyggelig fælles afslutning sagde elever fra Linie 10 forleden tak til deres erhvervsmentorer, som fik overrakt diplomer og et par flasker vin. Mentorer, der ikke kunne deltage, får efterfølgende overrakt diplom og gave ved et besøg. I det forløbne skoleår har 27 erhvervsmentorer på frivillig basis stillet deres tid og ressourcer til rådighed for at støtte og guide de unge på deres vej mod uddannelse og arbejdsmarked. Og det er guld værd for de unge.
Match er vigtigt
Mentorer og elever matches, så mentors faglige baggrund matcher den enkelte elevs interesser og uddannelsesønsker. Matchet er afgørende for den meningsfyldte og dannende dialog. Flertallet af erhvervsmentorerne kommer fra det private erhvervsliv, lidt færre fra det offentlige. De dækker fx håndværksfag, pædagogiske fag og salg og administration.
Erhvervsmentorerne har en eller to elever som mentees. To er faktisk mest almindeligt, og det fungerer godt, fordi der ofte er flere elever med interesse for samme uddannelses- og erhvervsretning. Mentor og mentees – altså eleverne - har samtaler ca. én gang om måneden, og nogle gange er der fælles aktiviteter.
Mentorerne har også medvirket i en ny indsats, hvor Linie 10-eleverne er i tre dages praktik i en virksomhed. Det sker i et forløb, hvor eleverne skifter mellem almindelig skolegang, besøg hos uddannelsespartnere og erhvervspraktik. Disse erfaringer bruger eleverne til at løse en større, obligatorisk opgave (OSO - Obligatorisk Selvvalgt Opgave).
Tilbuddet har været en stor succes: Det startede for 3½ år siden med fire erhvervsmentorer, og til august begynder den nye ’sæson’ med mere end 30 frivillige i erhvervsmentor-korpset. Sidder der erhvervsfolk i Høje-Taastrup Kommune – eller i nærheden - og er interesseret i indsatsen som erhvervsmentor, så opfordres de til at tage kontakt til koordinator Allan Leerbæk fra kommunens Unge- og Uddannelsescenter: AllanLe@htk.dk, mobil 2943 2980.
Flere unge har søgt erhvervsuddannelse
Indsatsen med erhvervsmentorerne er en del af en samlet, større strategisk indsats, som Byrådet har besluttet for at sikre, at alle unge i kommunen kommer godt i vej med uddannelse og job. Dette forår var andelen af unge, der har søgt en erhvervsrettet uddannelse, steget markant: I 2023 søgte 16,1 % af de unge fra skoler beliggende i Høje-Taastrup Kommune ind på en erhvervsuddannelse – i 2024 er det steget til 23,7 % af de unge.