Integrationsrådet
Integrationsrådet i Høje-Taastrup Kommune rådgiver Byrådet i emner, der omhandler flygtninge, indvandrere og integration.
Integrationsrådet varetager særligt udvikling og implementering af Integrationspolitikken.
Integrationsrådets arbejdsopgaver
- At yde kvalificeret sparring, hvilket betyder at rådet udarbejder anbefalinger til løsning af Høje-Taastrup Kommunes udfordringer med integration.
- At bidrage til udvikling og implementering af Integrationspolitikken og være aktiv høringspart i sager vedrørende området – herunder Høje-Taastrup Kommunes Integrationspulje.
- At understøtte kommunens evidensbaserede arbejde ved at fokusere på frembringelsen af anbefalinger, baseret på forskningsbaseret viden og veldokumenteret praktisk erfaring.
Dette kommissorium udstikker retningslinjerne for Integrationsrådet arbejde. Integrationsrådet er nedsat på baggrund af Integrationslovens § 42.
Formål
Formålet med Integrationsrådet er at fungere som et rådgivende organ, der kan rådgive byrådet i emner, der omhandler flygtninge, indvandrere og integration - herunder særligt udvikling og implementering af kommunens Integrations- og Medborgskabspolitik.
Arbejdsopgaver
At yde kvalificeret sparring, hvilket betyder at rådet udarbejder anbefalinger til løsning af Høje-Taastrup Kommunes integrationsudfordringer.
At bidrage til udvikling og implementering af Integrationspolitikken og være aktiv høringspart i sager vedrørende området – herunder Høje-Taastrup Kommunes Integrationspulje.
At understøtte kommunens evidensbaserede arbejde, ved at fokusere på frembringelsen af anbefalinger, baseret på forskningsbaseret viden og veldokumenteret praktisk erfaring.
At være synlig i kommunen overfor borgene. Deltage i arrangementer, foreningsdage, dialog møder og på digitale platforme.
Arbejdsform
Integrationsrådet mødes minimum 4 gange årligt med henblik på at diskutere integrationsudfordringer og løsninger. Hvert møde er af tre timers varighed. Herudover kan der efter behov planlægges ad hoc møder, ekskursioner mm.
At Integrationsrådet mødes med relevante udvalg og Fritids- og Kulturudvalget mindst en gang om året og drøfter status på Integrationen i kommunen.
Forberedelse af oplæg til møderne varetages af formandskabet i samarbejde med sekretariatet. En uge før mødet fremsendes dagsorden og materiale om evt. tema. Efter hvert Integrationsrådsmøde udsendes referat af sekretariatet.
Rådet kan inddrage ekstern bistand med henblik på at indhente viden.
Integrationsrådet vil arbejde med målsætningerne i Høje-Taastrup Kommunes Integrationsrådspolitik.
Styrke sammenhængskraft og modvirke opsplitning
Beskæftigelse og uddannelse
En god start for børn og forældre
Forbygge negativ social kontrol og radikalisering
Et aktivt og sundt liv og en tryg alderdom
Rådet understøttes af en sekretær, som forbereder møderne og udarbejder skriftligt materiale etc. Sekretæren sørger endvidere for, at høringssvar fra Integrationsrådet følger de respektive sager ved deres videre behandling i kommunen.
Integrationsrådet sammensætning og udpegning
Integrationsrådet udgøres af i alt 15 medlemmer bestående af 3 byrådsmedlemmer, 6 videns personer fra uddannelsesområdet, virksomheder og interesseorganisationer samt 3 medlemmer fra civilsamfundet og 3 valgte medlemmer.
Der udpeges ikke stedfortrædere for rådets medlemmer.
Ved udskiftning skal nye medlemmer godkendes af Fritids- og kulturudvalget på baggrund af en indstilling fra det siddende Integrationsråd.
Integrationsrådet konstituering
Integrationsrådet funktionsperiode er 4 år og følger den kommunale valgperiode. Udpegning for den efterfølgende 4-årig periode finder sted i december måned samme år som kommunalvalg.
Rådet holder sit konstituerende møde snarest efter valget, og konstituerer sig med en formand og næstformand. Sekretæren for rådet indkalder til konstituerende møde.
Formand og næstformand udgør et formandskab. Formandskabet har ansvaret for udarbejdelse af dagsorden til rådets møder.
Formanden kan udtale sig på rådets vegne i sager, hvor rådet ikke kan nå at blive hørt. I alle andre tilfælde sker udtalelser efter dialog i rådet.
Ved stemmelighed i rådet gælder formandens beslutning.
Integrationsrådet økonomi
Kommunen afsætter et årligt budget til rådets drift samt stiller lokaler og sekretariatsbistand til rådighed.
Videnspersoner
Ida Diemar, Rektor ved Høje-Taastrup Gymnasium
Susan Blaabjerg, Sprogkonsulent og netværksmedarbejder, Institutions- og Skolecenter
Anita Wichmann, Koordinator for den fremskudte beskæftigelse, Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedscenter
Katja Stage, Sundhedsplejerske, Børne- og Unge Rådgivningscenter
Anita Gregersen, adm. direktør Art Studio samt Høje Taastrup Rotary klub
Annette Bache Adm. direktør Personale-match samt Høje Taastrup Rotary
Repræsentanter fra civilsamfundet
Hacer Yildrim, Forkvinde for Bydelsmøderne
Ilknur Kecek, Idrættens Samråd
Ibrahim El-Khatib, Formand for beboerforeningen Gadehavegård
Valgte
Derya Aykas
Byrådsrepræsentanter
Melis Aydin, Det Konservative Folkeparti
Özdes Durukan, Socialistisk Folkeparti
Esat Sentürk, Det Radikale Venstre