Udviklingsstrategi 2024-2036
Forord v/borgmesteren
Ordet kommune betyder fællesskab, og stærke fællesskaber er afgørende for sammenhængskraften i en kommune. Ved at styrke vores fællesskaber tager vi sammen ansvar for hinanden og det fælles, og dermed styrker vi også vores evne til at tage ansvar for os selv.
Vækst, uddannelse og aktivt liv har været de bærende elementer for kommunens udvikling de seneste år, og det har båret frugt. Høje-Taastrup Kommune har oplevet en stor vækst, hvor mange nye borgere er flyttet hertil i takt med, at byerne er vokset i antal af boliger. Nye borgere skal føle sig velkomne samtidig med, at vi værner om de værdier og fordele, som Høje-Taastrup Kommune har med både landsbyer, bykvarterer, villaer og karrébyggerier og diversitet i befolkningssammensætningen. Vi har de seneste mange år også arbejdet med Fremtidens Skole for, at alle børn og unge lærer og trives bedst muligt, og bliver rustet til at være aktive medspillere i samfundet. Vi har også oplevet en vækst i antallet af medlemmer i det lokale foreningsliv, og vi ser en stigende tendens til, at stadig flere dyrker friluftsliv og uorganiseret idræt i det fri.
Alt dette skal vi understøtte, og derfor har Udviklingsstrategi 2024-2036 fokus på fællesskaber. Vi har allesammen brug for at være sammen med andre og føle, at vi hører til, og har en tilknytning til det sted, hvor vi bor. I Høje-Taastrup Kommune føler vi os hjemme, knytter os til andre mennesker og engagerer os i udviklingen af vores lokalområde. Vi kommer hinanden ved, og det skaber tryghed og trivsel og gør vores kommune til et godt sted at bo og leve.
Som kommune står vi ligesom det øvrige samfund også overfor store udfordringer: Vor tids helt store globale udfordring er en klima- og biodiversitetskrise. Vi oplever også, at et stigende antal børn og unge rammes af mistrivsel, og at ensomhed samt mental og fysisk sundhed er nogle af de store udfordringer på tværs af alder. Alt sammen noget som også kalder på lokal handling.
Vi ønsker med denne Udviklingsstrategi at gribe disse udfordringer, og derfor har vi valgt at sætte fokus på grøn omstilling, børn og unge samt sundhed. De kommende års konkrete indsatser vil også få betydning for den måde som vi skal udvikle kommunen på i by- og landområder, og derfor vil denne Udviklingsstrategi også omhandle den fysiske udvikling.
Byrådet vil gerne række ud til alle i kommunen - borgere, foreninger, virksomheder, organisationer, store og små borgergrupper: Sammen er vi stærkest - lad os i fællesskab udvikle fremtidens Høje-Taastrup Kommune.
På vegne af Byrådet, Michael Ziegler, Borgmester
Baggrund og introduktion
De seneste år har Høje-Taastrup Kommune oplevet en stor udbygning af nye boligområder. Store dele af kommunen er blevet forandret, og det kan ses i bybilledet - især de store udbygninger i Nærheden og Høje Taastrup C. Byerne er vokset i antal af boliger og borgere - bare i perioden 2020-2023 er der kommet ca. 5.000 flere borgere. Høje-Taastrup Kommune står på et godt grundlag, og vi har også oplevet et stigende uddannelses- og indkomstniveau de seneste år. Den udvikling ønsker vi at fastholde, og vi vil derfor fortsat følge udviklingen i uddannelses- og indkomstniveau, da det er et udtryk for den generelle udvikling i kommunen.
Indenfor de næste 5 år forventes der ca. 6.000 flere borgere i Høje-Taastrup Kommune. Da stærke byer og lokalsamfund bygges af stærke fællesskaber, er det væsentligt, at vi fortsat har fokus på en udvikling af kommunen, der binder byer, kvarterer og mennesker sammen. Fællesskaber er derfor et centralt omdrejningspunkt i denne Udviklingsstrategi.
Vi har allerede rigtig mange stærke fællesskaber i mange former, størrelser og sammenhænge. Nogle foregår i en forening og i faste rammer over flere år og generationer, andre opstår måske til en særlig lejlighed eller et særligt formål. Nogle består af mange mennesker, andre af få. Det kan være som en del af privatlivet, civilsamfundet eller af kommunen. Nogle er mere eller mindre selvkørende, mens andre har brug for hjælp og støtte. Der er brug for denne variation, så alle, der ønsker det, kan indgå i et fællesskab.
I Høje-Taastrup Kommune skal det være muligt at arrangere sig på forskellige måder, både i etablerede og selvorganiserede fællesskaber og i det aktive og gode naboskab. Selvom der findes et stort udvalg af foreningstilbud og åbne fællesskaber i Høje-Taastrup Kommune, er der også borgere, som står udenfor. Det kan der være mange grunde til. Vi vil derfor gerne sikre, at alle borger - børn, unge, ældre og borgere med handicap - oplever, at man kan være en del af et fællesskab her, og at det er muligt at deltage med de ressourcer, man har.
Fællesskaber er noget, vi er fælles om. Ved udarbejdelsen af denne Udviklingsstrategi har Byrådet derfor fundet det centralt at få input fra borgere, brugere og foreninger mv. til, hvordan vi kan være med til at skabe sammenhængskraft i vores kommune. Derfor besluttede Byrådet i foråret 2023 at afholde en række aktiviteter og to store dialogmøder omkring fællesskaber. Inputs herfra er samlet i bilag 1, og danner således baggrund for tilblivelsen af denne strategi. Derudover skal den nye udviklingsstrategi følges af en forudsætningsredegørelse, som er vedlagt i bilag 2.
Udviklingsstrategien er den overordnede strategiske ramme for kommunens udvikling. Det betyder, at de politikker, som Byrådet og fagudvalgene skal behandle de kommende år, og de deraf afledte indsatser, vil tage udgangspunkt heri.
Fællesskaber for alle
Vi er fælles om udviklingen i Høje-Taastrup Kommune, og i 2036 har vi fokus på, hvordan fællesskaber giver livskvalitet og er vigtige i sig selv for den enkelte og for os sammen. Det er her, vi kan finde løsninger på de udfordringer, vi står overfor - store som små. Sammen tager vi ansvar for hinanden og det fælles, og dermed styrker vi vores evne til at tage ansvar for os selv. Her kan alle bidrage med det, man kan og få glæden ved at være med til at bidrage til andres liv. Derfor skal vi sammen skabe fællesskaber for alle igennem alle dele af livet, så vores forskelligheder kan sættes i spil til gavn for hele kommunen. Det er en fremtid, hvor du kan være med.
Vi ønsker at skabe rammerne for et aktivt medborgerskab. Med borgere, grupper, civilsamfund og erhvervsliv udvider vi rammen for, hvad det vil sige at være kommune - sammen. Det gælder de store dagsordner som den grønne omstilling, unges trivsel og et sundt liv for alle. Men også i hverdagen: I hallen, i skolen, i parken, på vejen - der hvor vi mødes igennem hele livet og skaber nye traditioner og et godt liv sammen. Vi vil udvikle kommunen sammen med andre, så vi fortsat sikrer, at vi både er den bedste hverdagskommune for alle, og at vi også samarbejder om nogle af de svære udfordringer som alle kommuner står overfor, og som vi sammen kan finde de bedste løsninger på.
VI ARBEJDER FOR
Vi ønsker at sætte de mange forskelligheder i spil til gavn for det fælles bedste og dermed gøre vores kommune til et endnu bedre sted at bo og leve. Vi vil derfor arbejde sammen om at styrke:
Den grønne omstilling
De gode børne- og ungefællesskaber
Det sunde liv
Vi ønsker at fortsætte den udvikling, som Høje-Taastrup Kommune har oplevet de sidste mange år. Der er sat en ambitiøs dagsorden for udviklingen af kommunen. Vi står på et godt grundlag, og det ønsker vi at fastholde med et øget fokus på fællesskaber indenfor de ovenstående tre områder.
Vi vil derfor have fokus på disse tre målsætninger:
En grønnere kommune
Øget trivsel for børn og unge
Styrket sundhed for kommunens borgere
Sammen om den grønne omstilling
I 2036 er det en naturlig del af hverdagen i Høje-Taastrup Kommune at tænke på miljøet og træffe bæredygtige valg, der både gavner lokalt og globalt.
Vi arbejder sammen om den grønne omstilling. Borgere, virksomheder, myndigheder, institutioner og organisationer deler idéer og viden og samarbejder om projekter, der mindsker vores påvirkning af miljøet og inspirerer andre til at gøre det samme. Vi skaber en bæredygtig fremtid for alle ved at reducere udledninger, værne om vores natur og bruge vores ressourcer på den bedste måde.
Samarbejde accelererer den grønne udvikling
I Høje-Taastrup Kommune ønsker vi en mere grøn og bæredygtig fremtid. Vi har sat et ambitiøst mål om at reducere vores CO2-udledning, og at være CO2-neutrale senest i 2050. Skal vi lykkedes med CO2-målene og den grønne omstilling, har vi brug for at få alle med ombord. Vi kommer som kommune alene kun et stykke ad vejen. Samarbejde med borgere, organisationer og virksomheder er afgørende for at accelerere den grønne omstilling og øge den biologiske mangfoldighed.
Som kommune skal vi gå foran som inspirator og træffe bæredygtige valg i vores daglige drift og i den generelle udvikling. Ved at tilbyde råd og vejledning og indgå i samarbejdsprojekter med borgere, organisationer og virksomheder kan kommunen skubbe på den grønne omstilling i hele kommunen. Vi skal arbejde for, at der indgås flere forpligtende fællesskaber om at udvikle og udbrede grønne initiativer.
Flere grønne ideer og fællesskaber
Vi skal som kommune gøre det nemt for borgerne at engagere sig i den grønne omstilling gennem foreninger og fællesskaber. Vi skal formidle og tage initiativ til grønne tiltag, arrangementer og fællesskaber i kommunen, så de er nemme at finde frem til og deltage i.
Mange vil gerne bidrage aktivt til den grønne omstilling, særligt hvis det er på områder, som er tæt på egne interesser. Nye bæredygtige løsninger kan derfor opstå ud af et lokalt behov, der er opstået i hverdagen i en bydel, virksomhed, landsby eller nabolag – det kan være alt fra nyttehaver og deleordninger til energifællesskaber og transportløsninger.
Vi har derfor en ambition om at være en stærk samarbejdspartner, som gør det nemt at engagere sig i den grønne omstilling. Vi vil opdyrke og støtte grønne projekter og fællesskaber, både små lokale aktiviteter og de store projekter, der kan vokse og sætte endnu mere skub i den grønne omstilling i hele kommunen.
Vi har et særligt ansvar for at vise vores børn og unge, hvordan de selv kan handle på de klimaforandringer og miljøpåvirkninger, som de ser i verden, ved at bidrage lokalt til den grønne omstilling. Børn og unge skal have en praksisnær grøn dannelse i skolen fx via projektbaseret undervisning i klima, miljø og bæredygtighed i skolen.
Mere natur
Vi vil gøre det lettere for alle borgere - også gangbesværede og borgere med handicap - at nyde naturen i kommunen. Naturen er vigtig for vores helbred, og den fremmer sociale fællesskaber og nærvær på tværs af generationer. Det er i kommunens mange naturskønne grønne områder, at det nære hverdagsliv i det fri foregår. Derfor skal vi forbedre faciliteterne for rekreation i vores naturområder både i land og by.
Sammen med borgere, boligorganisationer og virksomheder skal vi arbejde for mere natur og biodiversitet på kommunale og private arealer. Vi vil bevare eksisterende grønne områder i og omkring byerne og koble dem bedre med øvrige grønne arealer, så vilde dyr, planter og svampe kan sprede sig. Vi vil samtidig arbejde for, at udviklingen af kommunens grønne områder bidrager til den grønne omstilling. Det betyder, at vi fx skal kombinere udvikling af grønne områder og naturforbedring med beskyttelse mod klimaforandringer.
VI VIL ARBEJDE FOR:
At sikre at alle har adgang til bynatur eller natur tæt på egen bolig eller arbejdsplads.
At være foregangseksempel i bæredygtig udvikling, og give nem adgang/dialog til kommunen ift. lokale grønne projekter som bidrager til øget genanvendelse samt mindre CO2-udslip og ressourcespild.
At opbygge flere grønne fællesskaber i Høje-Taastrup Kommune, der bidrager til en grønnere og mere bæredygtig hverdag.
At etablere flere grønne samarbejdsprojekter mellem kommune, virksomheder og borgere.
At gøre kommunen robust til ændret klima og at øge biodiversiteten.
At kombinere udvikling af grønne områder og natur med klimatilpasning.
Sammen om de gode børne- & ungefællesskaber
I Høje-Taastrup har vi et godt børne- og ungeliv, og i 2036 danner Høje-Taastrup Kommune rammen om et inspirerende og aktivt børne- og ungdomsliv med positive fællesskaber og trygge voksne omkring sig. I Høje-Taastrup Kommune oplever alle børn og unge at høre til: Både i det helt nære familieliv, med vennerne på stuen, i klassen og i fritiden og hvad enten det er til korsang eller med nabobørnene på vejen.
Hverdagslivet i Høje-Taastrup Kommune byder på støttende og udviklende læringsmiljøer, som giver børn og unge et stærkt selvværd og livsmod. Børn og unge har stor indflydelse på eget liv og er rustet til at tage aktivt del i at udvikle kommunen og bidrage til at finde gode løsninger på fremtidens udfordringer.
Børn og unge kan og vil
Børn og unge trives, dannes, lærer og udvikler sig, når de har mulighed for at være med i trygge fællesskaber, hvor de både kan indgå i sunde, stærke sociale relationer og være sig selv. Det er også afgørende for senere at kunne mestre livet, og derfor vil vi arbejde for, at ingen børn og unge står udenfor fællesskaber.
Det er udviklende og motiverende, når børn og unge selv får lov sætte dagsordenen og bidrage til noget, de oplever som meningsfuldt. Børn og unge skal have flere muligheder for at samskabe med omverdenen og derved opleve, at de bidrager til det store fællesskab. Det kræver, at børn og unge mødes af voksne, der hører børnenes stemmer og hjælper dem til at deltage aktivt på egne præmisser.
Et aktivt fritidsliv giver flere positive fællesskaber. Fællesskaberne i fritidslivet går ofte også på tværs af daginstitutioner og skoler og er centreret omkring en fælles interesse eller et lokalområde. Vi skal i højere grad gøre brug af civilsamfundets ressourcer og kompetencer i forhold til at skabe fællesskaber i fritiden, ligesom vi i højere grad skal samarbejde med forældrene om at understøtte positive fællesskaber for børn og unge.
Læring og udvikling
Dagtilbud og skoler skal skabe et lærings- og trivselsmiljø, hvor alle børn trives, dannes, lærer og udvikler sig. Det er det pædagogiske personales fineste opgave at udvikle og understøtte fællesskaber, som skaber deltagelsesmuligheder og trivsel for alle børn og fører vigtig læring med sig.
Alle børn skal rustes til at deltage i og præge fremtidens samfund, og derfor arbejder Høje-Taastrup Kommune systematisk med Fremtidens Skole, hvor vi har fokus på at udvikle det 21. århundredes kompetencer: Samarbejde, kommunikation, kreativ og kritisk tænkning og karakterdannelse. Vi skal understøtte børn og unges naturlige nysgerrighed og trang til at udforske det, som de er optaget af. Vi skaber rammerne for, at børn og unge kan fordybe sig og forsøge sig frem i meningsfulde forløb ved at de leger, bygger og idéudvikler. Derfor skal vi arbejde for at åbne vores skoler og dagtilbud mere og samarbejde med aktører og borgere i lokalsamfundet om lærerige og dannende aktiviteter for børnene. Ved at sætte nye ressourcer i spil giver det børnene mulighed for at opleve kultur, natur- og idrætstilbud, som de ellers ikke var blevet præsenteret for.
Attraktivt unge- og uddannelsesmiljø i hele kommunen
Vi skal danne rammen om det gode ungeliv. Det gør vi ved, sammen med de unge, at skabe et inspirerende og bæredygtigt unge- og campusmiljø i Gadehavekvarteret, som bliver samlingspunkt for unge i hele kommunen. Vi vil også tilbyde lokale mødesteder og faciliteter. Et attraktivt ungemiljø i Høje-Taastrup Kommune skal styrke uddannelseskulturen og hæve uddannelsesniveauet.
Det attraktive unge- og uddannelsesmiljø består af mange fællesskaber og mødesteder. Der er behov for flere åbne fællesskaber, som de unge kan deltage i på uforpligtende vis. Det er ikke alle børn og unge, der har lyst til at forpligte sig til en organiseret fritidsaktivitet. Nogle har behov for mere uforpligtende åbne tilbud, hvor man bare kan være, eller hvor noget kan få lov at opstå ad hoc ud fra lyst og interesse. Der er især behov for et åbent tilbud til en ældre målgruppe af unge.
Det kalder på flere attraktive mødesteder og faciliteter, der kan danne rammen omkring spontane fællesskaber for alle typer af unge. Vi skal aktivere de faciliteter, der er i lokalområderne - fx kulturhuse og biblioteker, så børn og unge i højere grad har mulighed for at bruge dem på deres præmisser.
VI ARBEJDER FOR:
At inkludere flere børn og unge i almenområdet
At indgå i flere forpligtende partnerskaber med civilsamfundet, hvor vi sammen opbygger stærke børne- og ungefællesskaber
At styrke børn og unges læring og udvikling i dagtilbud og skoler
At campus bliver et centralt samlingspunkt og stærkt uddannelsesmiljø for de unge
At der er mødesteder i alle lokalområder, så det er nemt at vælge fællesskabet til, og alle har lige mulighed for at deltage.
Sammen om det sunde liv
Inkluderende fællesskaber er i 2036 med til at fremme både den mentale og den fysiske sundhed i Høje-Taastrup Kommune, fordi dét at gøre noget aktivt og meningsfuldt sammen med andre styrker den enkeltes fysiske og mentale sundhed.
Vores sundhed påvirker vores livskvalitet og er forudsætningen for, at vi kan leve det liv vi ønsker. Derfor skal alle have mulighed for at deltage i fællesskaber uanset forudsætninger.
Øget sundhed og trivsel
Sundhed omfavner alle aldre og relaterer sig både til den fysiske sundhed - herunder forebyggende indsatser - og den mentale sundhed. Mental sundhed har stor indvirkning på helbredet og på evnen til at klare sig i livet både socialt, uddannelses-og arbejdsmæssigt og dermed også økonomisk. Et fokus på sundhed i Høje-Taastrup Kommune tager derfor afsæt i et bredt defineret sundhedsbegreb, hvor sundhed ses som mere end blot fravær af fysisk sygdom. Sundhed handler både om det fysiske helbred og om, hvordan vi har det mentalt, om at indgå i meningsfulde sociale relationer og om at forebygge ensomhed.
Selv om sundhed og et aktivt liv ikke nødvendigvis er formålet med fællesskaber, så kan eksempelvis fælleshaver, hvor man dyrker grøntsager, der bidrager til sund mad, og aktiviteter som at mødes i en gå-klub eller på skaterbanen være med til at påvirke sundhed og trivsel og forebygge ensomhed.
Børn, unge, familier, voksne, seniorer og sårbare og udsatte borgere kan deltage i fællesskaber og dermed være med i aktiviteter, der fremmer sundhed i en bred forstand. Derfor er en styrkelse af inkluderende fællesskaber vigtig, og vi vil gerne styrke, at man som borger har mulighed for at være en del af et fællesskab med de ressourcer man har, for derved at styrke sundheden i Høje-Taastrup Kommune.
Det sunde valg – det lette valg
Med sundhedsprofilen for Høje-Taastrup kommune er et fokus på fysisk aktivitet og bevægelse centralt. Et fokus på kost og bevægelse er en del af et aktivt liv, som er med til at fremme den fysiske sundhed og spiller fx ind på overvægt og kroniske sygdomme.
Det er derfor vigtigt, at de rammer, der omgiver os i hverdagen, inviterer til fysisk aktivitet. Vi skal sikre, at de er med til at fremme sundheden og vi skal derfor indtænke dette i bybilledet, så vi på den måde også understøtter en aktiv livsstil. Høje-Taastrup Kommune har mange forskellige byer og områder med gode rammer for at gøre det sunde valg til det lette valg. Vi har et rigt foreningsliv, der kan være med til at understøtte en aktiv livsstil og fremme den mentale sundhed. Samtidig har Høje-Taastrup Kommune mange grønne områder og omgivelser,
ser, der kan være med til at fremme både den mentale og fysiske sundhed. Rammer i naturen, der inviterer til både fysisk aktivitet, rekreative og sanselige samt mentalt afslappende oplevelser kan være med til at skabe grobund for sundhed og trivsel.
Høje-Taastrup Kommune er karakteriseret ved at have en stor diversitet i befolkningen. Vi ønsker, at alle trives her, og at indgå i fællesskaber kan være med til at forebygge mistrivsel og uønsket ensomhed og fremme den fysiske sundhed. Vi har en vigtig rolle i at samarbejde om at etablere eller understøtte fællesskaber, der imødekommer ønsket om fx mere fleksible og midlertidige fællesskaber. Vi skal tænke fællesskaber på nye og anderledes måder og sammen med bl.a. civilsamfundet være med til at sikre variationen af fællesskaber i Høje-Taastrup Kommune.
Samarbejde og brobygning
Høje-Taastrup Kommune ønsker at understøtte samspillet i kommunens tilbud, fordi det at opleve at være en del af et fællesskab - uanset om det er i eksempelvis en skoleklasse, i et beskæftigelsesforløb, på et botilbud eller et plejehjem - kan øge trivsel, fremme den mentale sundhed og forebygge ensomhed.
Samtidig vil vi bygge bro fra de kommunale tilbud til andre fællesskaber - fx foreninger og andre civilsamfundsaktører. Høje-Taastrup Kommune kan også være med til at igangsætte forskellige fællesskabsfremmende aktiviteter i kommunens tilbud, ligesom kommunen kan samarbejde med private og civilsamfundsaktører om at understøtte den varige forankring af fællesskaberne.
At have fokus på fællesskaber i Høje-Taastrup Kommune handler derfor ikke alene om at skabe gode rammer for sunde fællesskaber i kommunens institutioner og tilbud, men også om at bygge bro fra kommunens tilbud til civilsamfundet, hvor vi kan etablere og forankre gode sociale relationer og fællesskaber.
VI ARBEJDER FOR
At etablere og understøtte fællesskaber, der er med til at fremme sundhed og trivsel.
At iværksætte indsatser for ensomme i alle aldersgrupper og forebygge ensomhed.
At sikre, at de rammer, der omgiver os i hverdagen, understøtter og inviterer til fysisk aktivitet.
At samarbejde med civilsamfund om adgang til og variation i fællesskaber for flere.
At fremme fællesskaber som tilgang i de forskellige kommunale indsatser, som er målrettet både børn, unge, voksne og ældre.
Planstrategi – den fysiske udvikling
Denne Udviklingsstrategi er også Høje-Taastrup Kommunes Planstrategi for den fysiske udvikling af kommunen. Det er særligt udfoldet i dette kapitel.
Når vi har fokus på at skabe gode rammer for fællesskaber, får det også et konkret aftryk på, hvordan vi vil udvikle kommunen. Vores by- og lokalsamfund er bygget af stærke fællesskaber og det er vigtigt, at vi har et fokus på at gøre vores by- og boligområder endnu bedre – både nye og allerede etablerede områder.
Som Planstrategi sætter denne Udviklingsstrategi retningen for den kommende kommuneplanrevision. Kommuneplanen er en overordnet plan for den fysiske udvikling og arealanvendelse, der blandt andet sætter rammerne for kommende lokalplaner. Med denne Planstrategi lægger Byrådet op til en fuld revision af kommuneplanen, hvilket betyder, at der kan ske ændringer i alle kommuneplanens temaer. Udviklingsstrategien sætter således både retningen for Høje-Taastrup Kommunes overordnede udvikling og for kommunes fysiske udvikling de næste 12 år.
Sammen styrker vi kvaliteter i by og land
Gennem de senere år har der været en stor udbygning af kommunen, og det fortsatte fokus for den fysiske udvikling i kommunen er at binde byer og kvarterer sammen og skabe bedre rammer for flere fællesskaber. Byudviklingen vil, i højere grad end tidligere, finde sted i allerede eksisterende by- og boligområder eller som randudfyldning i kommunens landsbyer. Det er derfor afgørende, at samarbejdet omkring byudviklingen er i fokus, hvis vi som kommune ønsker at fortsætte med at skabe plads til fremtidens behov. Det er derfor en forudsætning, at vi danner forpligtende partnerskaber med de involverede parter, som sikrer fælles retning for private investeringer og plads til fællesskabernes udfoldelse.
Den fysiske udvikling påvirker os alle, hvad enten det er nye solcelleanlæg, boligområder, byrum eller stiforbindelser. Når vi bygger eller omdanner, skal vi derfor sikre, at det både skaber værdi for brugerne og giver tilbage til byen og fællesskabet – og at vi skaber rum til, at folk kan mødes. Her er arkitekturen en afgørende faktor for det levede liv. Når vi gør os æstetisk umage i design og planlægning, skaber vi steder med liv og lokal stolthed. Derfor skal vi sammen sikre at by-æstetik går hånd i hånd med byudviklingen.
Ved at styrke og værne om kommunens mange kvaliteter og potentialer kan omdannelse og fortætning sikre kvaliteten i de eksisterende byområder. Det gælder både, når vi planlægger i de nære lokale kvarterer, de samlende bymidter og kommunen som helhed. Samtidig skal vi sikre en balanceret byudvikling med fokus på at skabe plads til fællesskaber, at udnytte ressourcer hensigtsmæssig, at begrænse klimaaftrykket og at udvikling går hånd i hånd med udbygningen af den offentlige service.
I FÆLLESSKAB STYRKER VI KVALITETER I BY OG LAND VED AT ARBEJDE MED:
At indgå stærke partnerskaber med investorer og grundejere.
At engagere beboere og andre lokale aktører i udviklingen af deres kvarter, så der tages afsæt i lokale behov, ønsker og ressourcer, og at lokale kræfter forenes om en fælles vision.
At skabe forandring gennem en balanceret, bæredygtig og cirkulær tilgang til byudviklingen.
Kvarterer der engagerer
Vi har brug for rammer til at mødes for at kunne engagere os i hinanden og i samfundet. Derfor skal alle have adgang til inspirerende mødesteder, både indenfor og udenfor. Mødesteder, hvor alle føler sig velkomne og inkluderede, uanset hvor man kommer fra eller hvilke behov man har. Mødesteder som vi sammen har ansvar for, men ikke nødvendigvis ejerskab over. Her spiller de kommunale institutioner en central funktion i at skabe rammen om fællesskaber på tværs af kvarterets borgere. Hvis vi skal have flere med i fællesskaber, skal denne grundtanke udbredes til flere grundejere, målgrupper og timer på døgnet - også i weekenden.
Vi ønsker at skabe kvarterer og lokalsamfund, der er fyldt med liv og glæde, og hvor alle har mulighed for at deltage og føle sig som en del af noget større. Vi har derfor brug for steder - inde og ude -, som både indgår i hverdagens gøremål og danner ramme om den særlige anledning. Det kræver, at bygninger og byrum skal virke inkluderende for alle, og det kræver derfor også en god forståelse for diversiteten i brugerbehov.
Vores kvarterer har stærke identiteter, som er skabt af dem som bor og arbejder der. Derfor skal det også være muligt at bevare sit lokale engagement selvom ens livs- eller virksomhedsvilkår kan ændre sig. Vi har derfor fokus på at skabe variation i kvarterprofiler, boligtyper og anvendelse, så vi skaber blandede byer med forankrede lokalsamfund.
SAMMEN STYRKER VI KVALITETEN VED:
At skabe byrum og mødesteder, som bringer mennesker sammen og understøtter aktiviteter, der involverer beboerne i fællesskaber lokalt, samt mulighederne for at skabe en bæredygtig hverdag.
At sikre attraktive boliger til alle livsformer med variation og balance i boligtyper, så det er muligt at bo her gennem hele livet.
At skabe imødekommende erhvervsområder, hvor virksomhederne deler viden, funktioner og ideer, som fremmer en bæredygtig erhvervsstruktur og synergier.
Bymidter der samler
Bymidterne og landsbysamfundene er centrale for borgerne, for her opstår de uformelle møder og aktiviteter i hverdagen. De udgør kernen af vores lokalsamfund og trives takket være offentlige funktioner, aktivt foreningsliv og butikker. Detailhandlen er under forandring, og derfor er der behov for, at bymidterne, kan danne rammen om nye typer af funktioner, handel og services, så de med deres unikke lokale identitet baseret på bymiljø, arkitektur og kulturarv også er attraktive i fremtiden.
Samtidig ser vi et stort potentiale i de områder omkring vores stationer, der kan fungere som knudepunkter for bæredygtig byudvikling og lettere adgang til transportforbindelser. Og for at skabe en endnu bedre livskvalitet arbejder vi på at integrere mere natur i byen og forbedre de grønne områder og forbindelser, så vi fremmer bynatur og gør vores by til et mere behageligt sted at opholde sig.
SAMMEN STYRKER VI KVALITETEN VED:
At gentænke bymidterne, så de også i fremtiden er attraktive samlingspunkter for hverdagslivet og de fælles begivenheder.
At forbedre og fortætte omkring stationsområderne, så vi sikrer en bæredygtig byudvikling.
At forbedre byernes grønne åndehuller og grønne forbindelser, så vi fremmer bynatur og gør byen til et rart sted at være.
En kommune, der hænger sammen
Høje-Taastrup Kommune er en velintegreret del af hovedstadsregionen, som er et attraktivt område for både borgere og virksomheder. Vi ønsker fortsat at bruge transportudviklingen som et værktøj til at styrke kommunens rolle som et centralt bæredygtigt knudepunkt i regionen, skabe forbindelse mellem stationsbyerne, bevæge os væk fra fossile brændstoffer og fremme en grøn livsstil i hverdagen.
De stærke forbindelser i øst- og vestgående retning mod København og Roskilde, er afgørende for Høje Taastrup som regionalt knudepunkt. Men det skaber også udfordringer for forbindelser i nord- og sydgående retning på tværs af hele kommunen. Vi vil derfor have fokus på at skabe grønne strukturer, som binder sammen på tværs af kvartererne og dermed understøtte den sunde og bæredygtige mobilitet for gående og cyklister. Vi vil have fokus på, at de grønne strukturer er indbydende, nemme at bevæge og orientere sig i, og at de bidrager til rare lokalmiljøer og øget biodiversitet. Hertil vil vi skabe plads til kollektiv transport, som styrker forbindelserne på tværs, som fx busser med egne kørebaner (også kendt som BRT-linjer).
En bæredygtig energiinfrastruktur er også afgørende for en sammenhængende kommune. Vi er nået langt for så vidt angår fjernvarme. Derfor vil fokus i højere grad være på at finde potentialer for udviklingen af vedvarende energiproduktion og udnyttelse af overskudsvarme.
SAMMEN STYRKER VI KVALITETEN VED:
At fremme bæredygtig og tilgængelig mobilitet i form af gang og cykling samt koblingen til effektiv kollektiv transport, så vi sikrer kommunen som fremtidens regionale knudepunkt.
At sikre mere og bedre natur med mere skov og sammenhængende naturområder, så vi øger biodiversiteten og styrker økosystemerne.
At prioritere landområderne og behovet for at fremme vedvarende energiproduktion, så vi sikrer værdifulde landområder for borgere, naturen og klimaet.