Skip til hoved indholdet

Børn i mistrivsel. Hvad kan du gøre?

Hvis du har kendskab til et barn, som ikke trives, har du pligt til at gribe ind. Læs, hvordan du underretter kommunen.

Lav underretning om udsatte børn/unge (ikke anonymt)

Er sagen akut?

Indenfor kommunens åbningstid kontaktes Familieafdelingens bagvagt på tlf. 43 59 10 00.
Udenfor åbningstid kontaktes den sociale døgnvagt på tlf. 43 86 14 48.

Som privatperson har du pligt til at gribe ind, hvis du har kendskab til et barn, der ikke trives. Du skal handle ved at underrette kommunen. Du skal give så mange informationer som muligt. På den måde kan vi hjælpe bedst muligt.

Sådan underretter du

Hvis du ønsker at være anonym, skal du ikke udfylde oplysningerne om dig selv. Undgå oplysninger, som kan vise, hvem du er. Vi har nemlig pligt til at videregive dit navn og kontaktoplysninger til forældrene, hvis vi får disse oplysninger.

Hvis du ønsker at forblive anonym, er der følgende muligheder:

  • Benyt et ANONYMT digitalt underretningsskema
  • Henvend dig til kommunens anonyme rådgivning for at drøfte din bekymring.
  • Ring til Familie- og Dagtilbudscentret på 43 59 10 00, og del din bekymring. Fortæl, at du ønsker at forblive anonym.
  • Send et brev uden afsender til Familie- og Dagtilbudscentret, Rådhusstræde 1, 2630 Taastrup.

Det er vigtigt, at vi alle er opmærksomme på, om et barns / en ungs trivsel og udvikling er i fare. Det er derfor godt, at du handler på din bekymring og laver en underretning.
Du bør give så mange relevante informationer som muligt om barnet/den unge og om din konkrete bekymring. På den måde kan vi hjælpe bedst muligt.
Hvis du opgiver dit navn, har vi mulighed for at kontakte dig for at få mere at vide. Det kan være en stor hjælp i vores arbejde.
Hvis du ønsker at være anonym, skal du ikke udfylde oplysningerne om dig selv. Du skal også undgå oplysninger, som kan vise, hvem du er. Vi har pligt til at videregive dit navn og kontaktoplysninger til forældrene, hvis vi har disse oplysninger.

Hvis du opgiver dit navn...
Kommunen har notatpligt i henhold til offentlighedslovens § 13. Hvis du opgiver dit navn i telefonen, under et møde eller i en skriftlig underretning, er du ikke længere anonym.
Når vi får et telefonopkald, fortæller vi om tavshedspligt og om vores notatpligt. Reglerne betyder, at vi ikke lovligt kan ”udstede en forhåndsgaranti” om, at du som underretter kan forblive anonym i forhold til familien.

Hvis du efter at have oplyst dit navn ønsker at forblive anonym for eksempelvis på grund af dine relationer til familien er der efter forvaltningslovens § 15 mulighed for at undtage dit navn fra aktindsigt. Det kan dog kun ske, hvis det kan begrundes med et særligt hensyn til dig, og kun hvis dette hensyn klart overstiger hensynet til familiens behov for at få oplyst identiteten på hvem, der har underrettet.

Blandt de grunde, der kan give kommunen hjemmel til at lade dig forblive anonym, kan nævnes, at den anmeldte vil bruge oplysningerne til at true, chikanere eller på anden måde forulempe dig. For at kunne vurdere dette vil vi henvende os til Politiet for at få deres vurdering.

Hvis du opgiver dit navn i underretningen, har vi mulighed for at kontakte dig for yderligere oplysninger. Det kan være en stor hjælp i vores arbejde.

Der er følgende muligheder:

  • Benyt et IKKE-anonymt digitalt underretningsskema
  • Ring til Familie- og Dagtilbudscentret på 43 59 10 00, og del din bekymring
  • Send et brev til Familie- og Dagtilbudscentret, Rådhusstræde 1, 2630 Taastrup

Ved mistanke om at et barn eller ung har været udsat for vold eller overgreb, betragtes sagen som akut.

Kontakt Familieafdelingen med det samme på kommunens telefonnummer 43 59 10 00 inden for kommunens åbningstid. Udenfor åbningstiden skal du kontakte Vestegnens Politi på telefonnummer: 43 86 14 48. Politiet kan sørge for, at du bliver ringet op af en medarbejder fra Den Sociale Døgnvagt.

Hvis din mistanke er rettet mod forældrene, må du ikke inddrage dem.

Du har som medarbejder en særlig underretningspligt. Du finder information, vejledning og skemaer på kommunens intranet mitHTK. Du skal være logget på for at få adgang.

Søg enten på 'mistrivsel', eller find Familie- og Dagtilbudscentret under 'mit center'. Øverst til højre på centrets side finder du indgangen til alt, hvad du skal vide og gøre.

Du bliver guidet igennem de oplysninger, som er nyttige for en hurtig behandling af underretningen i Familieafdelingen.

Byrådet vedtog 19. april 2022 kommunens 'Beredskab i sager med vold og seksuelle overgreb mod børn og unge', også kendt som 'Børn i mistrivsel'. Samtidig godkendte byrådet 'Handlevejledning ved overgreb mod barn begået af en ansat'.

Beredskabsplanen har efter den politiske behandling undergået flere ændringer af layoutmæssig karakter. Dette er sket for at sikre planens tilgængelig, så det er muligt at læse den med en skærmlæser. Planen er senest opdateret i januar 2024.

Er sagen akut?

Indenfor kommunens åbningstid kontaktes Familieafdelingens bagvagt på tlf. 43 59 10 00

Udenfor åbningstiden kontaktes den sociale døgnvagt på tlf. 43 86 14 48

Familie- og Dagtilbudscenter

Telefon: 43 59 10 00  |  e-mail: fdc@htk.dk  |  Telefontider  |  Adresse

Brug sikker mail (Digital Post), hvis du sender følsomme eller fortrolige oplysninger.

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Genveje